17:12
Студенти-історики МДУ вирушать на зустріч археологічним відкриттям у Словаччині

Доцент кафедри історії та археології Маріупольського державного університету, керівник археологічних експедицій вишу В’ячеслав Забавін взяв участь у семінарі, присвяченому проблемі ранньосередньовічних поселенських агломерацій та їхньої передісторії.

Науковий захід відбувся під егідою Інституту археології Словацької академії наук, де освітянин МДУ наразі проходить стажування, займаючись вивченням середньовічного некрополя поблизу селища Бойна.


За участі наукових співробітників інституту, членів Словацької асоціації археологів і представників громади В'ячеслав Забавін долучився до плідних дебатів про роль Бойни та інших важливих пам'яток раннього середньовіччя Моравії і Словаччини.


Ще 2019 року Маріупольський університет та Інститут археології, виходячи з добрих сусідських відносин між країнами, уклали договір про наукове співробітництво. Під час роботи семінару присутні обговорили, зокрема, підписання нового партнерського документу та участь маріупольців у дослідницькому сезоні 2023 року.


Вже цього літа група студентів, аспірантів і випускників історичного факультету МДУ візьме участь у дослідженні унікального ранньосередньовічного археологічного комплексу в західній Словаччині. Вони отримають можливість засвоїти сучасні методи досліджень поселенських і поховальних археологічних об'єктів, набути навички роботи із новітнім високотехнологічним обладнанням, познайомитися із природничими пам'ятками європейської країни і її багатою культурно-історичною спадщиною.


Це не перші розкопки академічної спільноти Маріупольського університету у Словаччині. Під керівництвом В'ячеслава Забавіна молодь проводила дослідження середньовічних поселень, які стали багатими на важливі відкриття.

Переглядів: 132 | Додав: Деканат