09:40
Археологічні дослідження середньовічного некрополя: доцент МДУ В’ячеслав Забавін проходить стажування у Словаччині

Доцент кафедри історії та археології Маріупольського державного університету, керівник археологічних експедицій вишу В’ячеслав Забавін вирушив до Словаччини на довгострокове робоче стажування за міжнародним конкурсом від Scholarships.

Освітньо-наукова подорож реалізована у межах договору про наукове співробітництво між МДУ та Інститутом археології Словацької Академії наук. Вона сприяє розвитку українсько-словацької наукової співпраці.


Експедиція, що об'єднала археологів зі Словаччини, України та Польщі, розпочала роботу поблизу селища Бойна. В'ячеслав Забавін долучився до дослідження ранньослов'янського середньовічного курганного некрополя. Безцінний досвід викладач планує застосувати під час археологічних експедицій Маріупольського університету на теренах України та при підготовці майбутніх істориків.


Стажування тільки почалося. Щонайменше я очікую поспілкуватися з європейськими колегами, засвоїти методи досліджень поселенських і поховальних археологічних об'єктів, набути навичок роботи із сучасним високотехнологічним обладнанням, познайомитися з унікальними природничими та історичними пам'ятками Словаччини, а також її багатою культурно-історичною спадщиною. З-поміж іншого, сподіваюся отримати запал натхнення, щоб наступного року запросити на розкопки студентів і вже разом продовжити археологічні дослідження.


Це не перші розкопки В'ячеслава Забавіна у Словаччині. У 2019 році археологи Маріупольського університету під керівництвом доцента проводили дослідження середньовічних поселень.

Переглядів: 245 | Додав: Деканат