10:46
Підсумки польового сезону 2023: археологічна експедиція МДУ завершила дослідження у Словаччині

Цього року міжнародна археологічна експедиція Маріупольського державного університету передбачала дослідження побутових і поховальних пам’яток Великої Моравії епохи раннього середньовіччя. На запрошення Інституту археології Словацької академії наук історики незламного вишу вирушили на закордонне стажування.

Під керівництвом доцента кафедри історії та археології МДУ В’ячеслава Забавіна у археологічних розкопках взяли участь молоді археологи: магістрантка Ангеліна Іванова, аспірантка Анастасія Моргун, випускники-магістри Віталій Литвиненко та Михайло Сторожев.


Протягом липня історики Маріупольського університету разом зі словацькими колегами з Інституту археології та молоддю з Університету імені Адама Міцкевича у Познані (Польща), Університету Костянтина Філософа в Нітрі (Словаччина) займалися вивченням городища та курганного некрополя доби раннього середньовіччя біля селища Бойна (Топольчанський округ Нітранського краю).


Під час наукових досліджень учасники експедиції мали можливість долучитися до пошуків археологічних артефактів, удосконалити свої професійні вміння, засвоїти нові сучасні методи досліджень і набути навичок роботи з сучасним високотехнологічним обладнанням.


Завдяки підтримці колег зі Словиччині ми можемо переймати знання від європейських вчених. До речі, цей процес обопільний, у нас теж є багато чому навчитися. Плюс ще в тому, що археологічні дослідження стали можливістю не тільки отримати новий позитивний досвід, а й наживо поспілкуватися зі старими друзями та учнями, яких давно не бачив,

– В'ячеслав Забавін


Крім того, представники незламного університету ознайомилися зі специфікою роботи структурних підрозділів Інституту археології Словацької академії наук: відділенням доісторичної археології, науковою бібліотекою, лабораторією реставрації та консервації, керамологічною майстернею.


В очікуванні цікавих знахідок і відкриттів стажисти у вільний час знайомилися з унікальними природничими пам'ятками Словаччини та її багатою культурно-історичною спадщиною. Молоді археологи відвідали фестивалі на честь свята Кирила та Мефодія, що проходив безпосередньо на місці багаторічних археологічних досліджень давнього городища.


Через війну ми не маємо можливості продовжувати вивчення рідного краю, але тепер перед нами відкрився весь світ. На дослідницькій ниві хотілося б підкорити й інші країни: Грецію, Кіпр, Італію. До того ж під час іноземних стажувань можна відвідати сусідні країни як турист. Наприклад, цього року хлопці і дівчата змогли побачити столиці Австрії та Угорщини,

– В'ячеслав Забавін.

Переглядів: 81 | Додав: Деканат