14:13
Історики МДУ розпочали археологічні дослідження у Словаччині

На запрошення Інституту археології Словацької академії наук аспіранти і випускники Маріупольського державного університету під керівництвом доцента кафедри історії та археології В’ячеслава Забавіна долучилися до проведення досліджень поселення Великої Моравії епохи раннього середньовіччя.

На закордонне стажування вирушили історики незламного вишу: випускниці бакалаврату Ангеліна Іванова й Оксана Каковкіна, аспірантка Анастасія Моргун, випускники-магістри Віталій Литвиненко, Михайло Сторожев.


Разом із польськими та словацькими колегами спільнота Маріупольського університету розпочала розкопки городища та курганного некрополя біля селища Бойна. Пошуки археологічних артефактів дозволять учасникам експедиції удосконалити свої професійні навички, засвоїти нові методи досліджень та опанувати сучасне обладнання.


У вільний час представники незламного університету знайомилися з унікальними природничими пам'ятками Словаччини та її багатою культурно-історичною спадщиною, зокрема цьому посприяв фестиваль на честь Кирила і Мефодія. Локації з активностями демонстрували сцени із життя ранніх слов'ян: турнір на звання найкращого воїна, велико-моравське весілля, підкорення валів давнього городища, стрільба з лука. Також на заході можна було побачити сокольничих князя Великої Моравії Святоплука, середньовічні костюми, давні ремесла та лісну аптеку.


Для мене ця дослідницька подорож стала можливістю не тільки ознайомитися зі спадщиною Словаччини, але й розказати іноземним колегам про війну в Україні та нашу національну самобутність. Сподіваюся, що це допоможе залучити міжнародну підтримку та зруйнувати міфи, створені ворогом, зокрема про ранньослов'янський період. Я вдячна Маріупольському університету за можливість отримувати досвід міжнародного стажування. Це надихає мене продовжувати навчання та підвищувати свою професійну кваліфікацію, – Ангеліна Іванова.


Це моє не перше стажування у Словаччині. Чотири роки тому я вже долучалася до розкопок середньовічного поселення. Цього разу, окрім дослідження, я мала можливість відвідати фестиваль історичної реконструкції. Мене вразив масштаб та організація події: цікаво було спостерігати за обранням найкращого воїна та відтвореням історичних подій на початку Х століття у Великій Моравії. Під час показу середньовічної моди я змогла провести аналогії з українським традиційним народним костюмом та прослідкувати зв'язки між двома народами, – Анастасія Моргун.

Переглядів: 96 | Додав: Деканат