11:41
XXIV підсумкова науково-практична конференція викладачів МДУ Засідання секції «Історія України: сучасне бачення»

4 лютого 2022 р. у Маріупольському державному університеті відбулась XXIV підсумкова науково-практична конференція викладачів МДУ «Актуальні проблеми науки та освіти». На пленарному засіданні від секції «Історія України: сучасне бачення» виступив д.політ.н., професор, член-кореспондент НАПН України, радник ректора МДУ Балабанов К. В. з доповіддю «Маріупольський гуманітарний інститут: з історії становлення МДУ (1993 – 2004 рр.)»

Після завершення пленарного засідання учасники конференції продовжили роботу в межах секційних засідань. Зокрема, викладачі та аспіранти кафедри Історії та археології історичного факультету працювали за напрямком секції «Історія України: сучасне бачення».


Учасниками конференції були: д.і.н., професор Романцов В. М., к.і.н., доцент Арабаджи С. С., к.і.н., доцент, докторант Волониць В. С., к.і.н., доцент Забавін В. О. к.і.н., доцент Новікова С. В., к.і.н., доцент Шипік Н. Ф. Учасники конференції заслухали та обговорили доповіді здобувачів третього-освітньо наукового рівня: Арзаманова О. А. «Соціальна підтримка медичних працівників земського періоду на прикладі Маріупольського повіту», Гончаренко І. М. «Повсякденні практики виховання дітей у родинах православних українців у другій половині XVI – XVII ст.» та Гузя А. М. «Атеїстична політика радянської влади щодо Римсько-католицької церкви у м. Маріуполі».


Відбувалася жвава дискусія, кожен зі здобувачів третього освітньо-наукового рівня отримали від викладачів кафедри зауваження та побажання щодо подальшої наукової роботи. Було обговорено актуальні питання дотримання принципів академічної доброчесності у наукових публікаціях. Під час розгляду джерелознавчих аспектів історичних досліджень Волониць Віра Степанівна наголосила на важливості використання в них фольклорних джерел.


Також, на на засідання секції було обговорено ОНП «Історія та археологія» третього освітньо-наукового рівня. Основна увага зосередилась на питаннях практичної підготовки здобувачів вищої освіти, процедури вибору елективних дисциплін. Також, дискусія торкнулась актуальних на сьогодні питань формування Soft skills та неформальної освіти.


Підсумки конференції підвів завідувач кафедри історії та археології Романцов Володимир Миколайович, додатково інформуючи учасників про новітні українські публікації з питань історії України та методології історичних досліджень, рекомендуючи їх до використання. Він також, підкреслив важливість подібних заходів в університеті та анонсував проведення науково-методичного семінару.

Переглядів: 315 | Додав: Деканат