15:45
Вперше за кордоном: археологічна експедиція МДУ проводитиме дослідження середньовічних поселень у Словаччині

Польовий сезон 2019 року триває. 22 липня археологічна експедиція Маріупольського державного університету під керівництвом старшого викладача кафедри історичних дисциплін В’ячеслава Забавіна вирушила до Словаччини, де проводитиме розкопки на території ранньосередньовічного археологічного комплексу поблизу селища Бойна.

Археологи МДУ вперше займатимуться дослідженням історичного об’єкту за кордоном. Поїздка організована в рамках договору про наукове співробітництво між МДУ та Інститутом археології Словацької Академії наук, підписаного у травні цього року за сприяння колег з Ужгородського національного університету.


У складі археологічної експедиції Маріупольського державного університету на стажування до Словаччини поїхали викладачі, студенти і випускники історичного факультету МДУ. Як повідомив керівник експедиції В’ячеслав Забавін, група добиратиметься до місця розкопок більше двох діб і планує зробити зупинки у Львові та Кошице – центрі східної Словаччини, багатому на історичні пам’ятки.


Селище Бойна відоме тим, що з 800 по 920 роки на його місці існувала агломерація трьох укріплених поселень, знищених у результаті нападу ворога. Виявлені артефакти (литі дзвони, ювелірні вироби, списи, стріли, робочі інструменти селян і ремісників) свідчать про те, що це місце було резиденцією місцевого княжого роду. Археологічний комплекс Бойна прославився такими унікальними знахідками, як позолочені вироби IX століття, які, ймовірно, прикрашали переносний вівтар.


Розкопки на території селища Бойна триватимуть до 15 серпня. Крім археологів МДУ, у дослідженні історичного об’єкту візьмуть участь їх колеги зі Словаччини та Польщі.


Фото з інтернет-ресурсу tvz.sk


Фото з інтернет-ресурсу spectator.sme.sk

Переглядів: 201 | Додав: Деканат