11:43
Викладачі та студенти МДУ вшанували пам’ять жертв депортацій українців 1944-1951 років

20 вересня члени краєзнавчого студентського наукового товариства «Історія Надазов’я» Маріупольського державного університету вшанували пам’ять жертв депортацій українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини, влаштованих Польщею протягом 1944-1951 років за погодженням зі сталінською верхівкою СРСР.

Окрім викладачів та студентів-істориків, у меморіально-просвітницькій акції, приуроченій до 75-х роковин початку примусового виселення українців, взяла участь лемкиня по батьківській лінії Галина Кутнякова. Гостя розповіла учасникам засідання про давню та новітню історію Мшани – рідного села своїх батьків, жетілів якого одними з перших депортували в Дніпропетровську область у 1944 році.


У свою чергу доцент кафедри історичних дисциплін, керівник краєзнавчого СНТ «Історія Надазов’я» Вадим Коробка відзначив, що депортації мали форму військових операцій проти мирного населення, що супроводжувалися вилученням майна та забороною повернення на рідні землі. Кінцевою метою депортацій було припинення тисячолітнього існування найзахіднішої гілки українства. Проте вона не була досягнута. Наприклад, у наш час лемки створюють численні товариства по всьому світу для збереження культурних здобутків своїх предків.

Переглядів: 395 | Додав: Деканат