11:07
Від переселення до відновлення самоідентифікації: викладачка МДУ розповіла про історію греків України американській академічній спільноті

Доцентка кафедри історії та археології Маріупольського державного університету Світлана Арабаджи провела публічну лекцію для викладачів і студентів Університету Тулейна, що у Сполучених Штатах Америки.

Свій виступ освітянка МДУ присвятила історії грецької спільноти в Україні, основна частина якої наразі проживає на окупованій території Донецької області.


Світлана Арабаджи розглянула причини появи грецького населення на сході країни, розкрила особливості соціально-економічного розвитку грецької меншини після переселення та їхню роль у розвитку краю. Слухачі лекції дізналися про особливості повсякденного життя греків за різних історичних періодів, їх шлях збереження, втрати і відновлення самоідентифікації та культури.


Особливу увагу доповідачка звернула на вплив політики русифікації у ХІХ-ХХ століттях та її наслідках для грецької меншини.


Для мене було важливо продемонструвати американській академічній спільноті, яким чином росія формувала свій образ «визволительки» християн на прикладі греків Надазов’я, показати напрямки поширення цього образу і вплив політики пам’яті на грецьке населення, зокрема на сприйняття своєї історії,

– доцентка МДУ Світлана Арабаджи.


Доповідь викликала жваве обговорення стосовно сучасного стану грецької спільноти. Відповідаючи на запитання аудиторії, лекторка провела історичні паралелі щодо долі греків у минулі часи і відзначила значну роль викладачів Маріупольського університету у вивченні історії грецької громади.


Публічна лекція відбулася у межах програми The Tulane Freeman Ukrainian Speaker Series, мета якої – сприяти проведенню досліджень українських вчених, розкриттю актуальних питань української історії та сучасності для широкої аудиторії у Сполучених Штатах Америки.

Переглядів: 125 | Додав: Деканат