12:25
Учасники кіноклубу Docudays UA «Human Rights» обговорили поняття стереотипів і компетентностей

3 травня на історичному факультеті Маріупольського державного університету відбулося чергове засідання кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «Human Rights», що діє на базі студентського наукового історико-археологічного товариства.

На початку засідання модератор кіноклубу, доцент кафедри історичних дисциплін Світлана Арабаджи запропонувала присутнім виконати завдання на зіставлення стереотипів з представниками різних національностей та етносів. Наприклад, студенти зійшлися на думці, що українці – життєрадісна, співоча, танцююча, але нетерпима нація. Під час дискусії члени клубу дізналися, що таке стереотипи, які вони бувають та звідки виникають.


Після активного обговорення учасники переглянули документальну стрічку «Інтерсекція» за режисурою Дмитра Сухолиткого-Собчука. Фільм демонструє один день з життя ромської громади маленького румунського містечка, що знаходиться на перехресті провінційної дороги і міжнародного шосе.


Після фільму я декілька хвилин не могла зібратися з думками, бо те, що я побачила було виявом повсякденності. Пияцтво та безробіття не було тим, що здивувало. Якщо говорити про мультикультурність, то містечко має вияви різних культур, бо має розташування біля двох кордонів,

– студентка Олександра Воротілова.


Після перегляду стрічки Світлана Арабаджи розповіла про розроблений і затверджений Радою Європи набір компетентностей для культури демократії, який мають засвоїти учні та студенти у процесі навчання. За допомогою мозкового штурму студенти спробували визначити ці компетентності. Вони зробили акцент на повазі, терпимості, толерантності, рівності, знанні мов і культур різних народів.


Ця зустріч дала мені можливість переосмислити те, які стереотипи я маю при уяві тієї або іншої національності, і побачити, що не тільки я їх маю. Це вразило мене, адже чи можна на прикладі декількох представників одразу судити про всіх? Крім того, я зрозуміла, що існують різні погляди та точки зору відносно тих чи інших критеріїв: як позитивні, так і негативні.

– студентка Анна Забродська.


Засідання проходять щомісяця у Музеї історії та археології МДУ (історичний факультет, ауд. 212). Усі, хто бажає поринути у захоплюючий світ доументального кіно – стежте за анонсами та приєднуйтесь!


Детальна інформація за телефонами: (0629) 58-75-74, 097-414-45-81.

Переглядів: 407 | Додав: Деканат