15:00
У студентському науковому товаристві «Історія Надазов’я» обговорили правовий статус маріупольських греків (1779 – 1874 рр.)

1 червня 2023 року відбулося чергове засідання студентського наукового товариства «Історія Надазов’я». Віталій Малишев та Аліна Губська, студенти 1 курсу ОС «Магістр» спеціальності «Історія та археологія» представили доповідь «Маріупольські греки: хто вони?», підготовлену під науковим керівництвом доцента Вадима Коробки.

Головним предметом обговорення став імперський законодавчий акт «Жалованная грамота христианом греческого закона, вышедшим из Крыма в Азовскую губернию на поселение» від 21 травня (1 червня за новим стилем) 1779 р. Виразно та переконливо студенти засвідчили отримання православними переселенцями із Кримського ханату в українське Надазов’я специфічних прав, які відтоді передавались у спадок.


Застосовуючи глибинні знання у галузі історії, проаналізовавши законодавчий акт, В. Малишев та А. Губська зробили логічний висновок – у імперській ієрархії станів переселенці та їх нащадки наближались до статусу напівпривілейованої верстви. Так було сконструйовано конфесійно-територіально-станову громаду, яка з плином часу в термінології законодавства, отримала назву «маріупольські греки».

Переглядів: 570 | Додав: Деканат