12:49
Студентка МДУ Ангеліна Іванова опановувала міжкультурну комунікацію на тренінговому курсі від Еразмус+

Студентка IV курсу спеціальності «Історія та археологія» Маріупольського державного університету Ангеліна Іванова стала учасницею тренінгового курсу від Еразмус+ «Ефективність роботи з молоддю та її вдосконалення в міжкультурному середовищі» (Youthwork Effectiveness and Improvement in Intercultural Settings).

Проєкт реалізований громадською організацією «Культурно-освітня платформа «Сенс», до якої входять викладачі, випускники та студенти МДУ на чолі з доценткою кафедри історії та археології Світланою Арабаджи.


Міжнародний обмін об'єднав у місті Паралімні, що на Кіпрі, активістів з Румунії, Вірменії, Грузії, Молдови, Італії, Болгарії та України. З 4 по 12 жовтня учасники тренінгу дізнавалися, як взаємодіяти з молоддю в міжкультурних середовищах, чому важливо налагоджувати комунікацію та для чого існують міжнародні обміни.


У той час як світ йде до глобалізації, і культури не можуть існувати ізольовано, подібний проєкт є вкрай актуальним. Мені було важливо долучитися до нього, адже під час і після війни українським фахівцям потрібно налагоджувати міжнародні зв'язки, комунікувати з представниками різних культур, а щоб це стало можливим треба мати необхідні навички. Я хотіла розібратися в мультикультурі і в тому, як можна поширювати та представляти культуру своєї країни.


Під час тренінгу піднімалися теми культурного розмаїття, толерантності та соціального залучення. Окремі сесії були спрямовані підвищити обізнаність про важливість міжкультурної комунікації та розвинути компетентності, необхідні для спілкування з представниками різних культур. Учасники обмінювалися ідеями й обговорювали їх, вступали в дискусії, створювали симуляції та рольові ігри, використовували цифрову взаємодію і вправи на відкритому повітрі.


Ми відтворювали ситуації, в яких треба практикувати нові компетенції та застосовувати отримані знання. Наприклад, всі учасники ділилися на змішані команди та створювали мультикультурну державу, а також розбирали видиму та невидиму культуру на прикладі криги, бо здебільшого все, що ми знаємо про іншу культуру – це тільки вершина айсбергу, і не відносимо до неї, скажімо, ставлення до різних соціальних явищ.


Окрім відвідування тренінгових сесій молодь проводила мультикультурні вечори, на яких представляла власні країни: традиції, історію, національні страви, пісні і танці. Також у межах проєкту учасники відвідали парк скульптур в Айя Haпі, де зібрані скульптури авторів із різних країн, зокрема українських.


Ангеліна вже мала досвід участі у міжнародних програмах, але участь у проєкті від Еразмус+ став першим. По завершенні тренінгового курсу студентка Маріупольського університету отримала сертифікат Youthpass, який містить інформацію про участь у тренінговому курсі, отриманих результатах і компетенціях.


Корисними для мене стали навички взаємодії. Наприклад, робота в команді з людьми, які мають різні релігійні та моральні переконання, різний світогляд. Знайти порозуміння та виконати якусь задачу в такій групі не завжди легко, але як досвід – це безцінно. Мені здається, якщо я буду працювати в школі, університеті чи іншій установі, отриманні під час курсу знання та навички дозволять мені комфортно почуватися в колективі, а також продуктивно взаємодіяти не тільки з колегами, а і з учнівською/студентською молоддю.

Переглядів: 244 | Додав: Деканат