11:02
Студенти і викладачі МДУ відзначили річницю від дня народження Олександра Довженка і День українського кіно

12 вересня на базі центру «Вікно в Америку» наукової бібліотеки Маріупольського державного університету відбулося спільне засідання студентських наукових товариств «Фаgost», «Парадигма» та «Контент» на тему «Історія та сучасність кінематографу». Засідання було приурочене до Дня українського кіно і 125-ї річниці від дня народження Олександра Довженка.

Захід організували кафедра слов’янської філології та перекладу і кафедра культурології та інформаційної діяльності МДУ за підтримки департаменту освіти Маріупольської міської ради. На засідання були запрошені учні Маріупольського міського ліцея.


На початку заходу присутніх привітав керівник СНТ «Контент», доцент кафедри культурології та інформаційної діяльності В'ячеслав Кудлай, який коротко розповів про історію українського кінематографу.


Студентка ІІ курсу спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Яни Левченко у своїй доповіді «Історія розвитку технологій кінематографії» зосередила увагу на відкриттях, які супроводжували народження кінематографу.


Студентка ІІ курсу спеціальності «Культурологія» Наталя Афанасьєва розглянула світ українського поетичного кіно на прикладі кінострічок Сергія Параджанова, Юрія Іллєнка, Леоніда Осики, Миколая Мащєнка, Бориса Івченка та Олександра Довженка.


З маловідомими фактами біографії Олександра Довженка молодь познайомила старший викладач кафедри слов’янської філології та перекладу Олена Педченко. Учасники засідання дізналися, що на початку свого творчого життя великий кінорежисер був художником-карикатуристом та створював політичні і дружні шаржі на своїх колег-митців. Але згодом майстер відчув потребу у більш масовому мистецтві – кінематографі, щоб уже через нього ділитися своїм баченням світу.


Наприкінці зустрічі В'ячеслав Кудлай анонсував спільне засідання студентських наукових товариств «Контент», «Парадигма» та «ПереКЛАДач», яке відбудеться 17 жовтня і буде присвячено 75-й річниці початку депортації українців із Польщі.

Переглядів: 352 | Додав: Деканат