09:25
Спогади про Маріуполь: есе студентки МДУ Владислави Деліман отримало відзнаку на міжнародному конкурсі

Молодь Маріупольського державного університету активно долучається до досліджень найтрагічніших сторінок в історії України. Погляд на сучасну війну через особистий досвід представила в авторському есе студентка IV курсу спеціальності «Культурологія» Владислава Деліман.

Творчий виклад власних думок дівчина зробила для участі у VII Міжнародному конкурсі наукових і мистецьких робіт імені Володимира Маняка та Лідії Коваленко.


Подія організована Міністерством освіти і науки України спільно з громадською організацією «Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору» за підтримки Інституту історії України НАН України, Науково-освітнього консорціуму з вивчення Голодомору при Канадському інституті українських студій Альбертського університету.


Фокусом конкурсу стали особисті та родинні історії, які проливають світло на часи масового голоду 1932-33 років і повномасштабного російського вторгнення на територію суверенної держави.


Цього року кількість учасників дослідницького змагання стала найбільшою за всі роки його проведення. Власні доробки на конкурс надіслали понад 600 учнів, студентів, аспірантів і педагогів. Кожен запропонував своє бачення для збереження пам’яті про злочини проти людяності.


Студентка Маріупольського університету написала есе «Із Маріуполем у серці…». Твір зітканий зі спогадів Владислави про події, що відбувалися у рідному місті. Дівчина згадувала, що війна для неї почалася у 2015 році, коли військові обстріляли район, де вона жила. Тоді їй вперше довелося рятуватися від воєнних дій.


Певний час я мешкала у тітки в Харкові, а потім повернулася до Маріуполя. Після закінчення школи вступила до Маріупольського університету. Моїм куратором і наставником став мій дідусь – заслужений працівник культури України, доцент Юзеф Нікольченко. Я раділа, що живу і навчаюся у сучасному місті. Так було до 24 лютого 2022 року. Після гучної ночі я і мої рідні дізналися страшну новину – розпочалося повномасштабне російське вторгнення,

– студентка Владислава Деліман.


У наступній частині есе дівчина розповіла, як знову довелося покинути рідний дім, тільки цього разу окупанти зруйнували її будинок. Також до творчого проєкту лягли спогади дідуся та бабусь, які півтора місяці перебували в окупованому Маріуполі.


За результатами конкурсу студентка МДУ отримала відзнаку у номінації «Кращі наукові і творчі роботи студентів, аспірантів, молодих науковців».


Вітаємо Владиславу з перемогою та бажаємо їй натхнення для втілення у життя важливих проєктів

Переглядів: 98 | Додав: Деканат