16:00
Співробітники МДУ обмінювалися досвідом із німецькими колегами у Східно-Баварському університеті

Спільнота Маріупольського державного університету відвідала Східно-Баварський технічний університет Амберг-Вайден у Німеччині. Робоча подорож відбулася завдяки партнерським відносинам із європейським закладом освіти у межах проєкту Еразмус+ «Інтеграція та адаптація іноземних студентів» (INTERADIS).

Учасниками стажування стали представники 10 університетів з України, долучених до реалізації проєкту. Маріупольський університет за кордоном представили фахівці Центру міжнародної освіти Лідія Шевченко, Данило Єгоренко, Марія Кустікова та професорка кафедри англійської філології Олена Павленко.


Протягом тижня українська делегація переймала кращі європейські практики, відвідувала екскурсії кампусом і вивчала культуру Баварського регіону.


Від німецьких колег співробітники МДУ почули про особливості процедури вступу та навчання іноземців у Східно-Баварському університеті, а при спілкуванні зі студенткою з Індії – про інтеграцію дівчини у новому суспільстві.


Стажування змусило замислитися над різницею у роботі українських і закордонних вишів. Дійсно вражає те, як університет Амбергу проводить адаптацію іноземців, шукає індивідуальний підхід до кожного студента, враховуючи культурні та національні особливості. Нас зустріли дуже тепло, у створеній комфортній атмосфері для роботи ми не відчували, що знаходимося далеко від дому,

– Данило Єгоренко.


Під час екскурсії представники незламного вишу познайомилися з досвідом цифровізації освітніх осередків: аудиторій, студії для запису відеолекцій і бібліотеки.


Наприкінці стажування для української делегації провели психологічний воркшоп зі стресостійкості, на якому присутні виконували практичні завдання у комаднах і розвивали комунікативні навички.


Найбільше нас вразили особливості роботи іноземних колег. Наприклад, затишну атмосферу в університеті створюють домашні улюбленці, яких беруть із собою працівники. Крім того, справили враження діджиталізовані освітні простори. Вони заворожують і спонукають до навчання. Мені подобається, що під час таких робочих подорожей ми навчаємося новому від один одного, ділимося проблемами та разом знаходимо шляхи їхнього вирішення,

– Марія Кустікова.


З-поміж іншого, учасники стажування зустрілися з мером Амбергу Майклом Черні. Вони обговорили питання міграції і допомоги українським біженцям у місті та регіоні.


У вільний час спільнота МДУ знайомилася з давньою історією Амбергу та долучилася до фестивалю національної їжі Баварії.

Переглядів: 100 | Додав: Деканат