11:00
Публічне обговорення в українському кризовому медіа-центрі теми «Культурна деокупація Маріуполя: робота з імперським спадком»

7 лютого 2023 р. у Києві у кризовому медіа-центрі в Українському домі на пропозицію директорки Департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради Діани Тріми відбулося публічне обговорення на тему: «Культурна деокупація Маріуполя: робота з імперським спадком». Модератором заходу виступив відомий український журналіст Олексій Ананов.

До публічної розмови долучилися викладачі Маріупольського університету та наукові співробітники Інституту історії України Національної академії наук України. Спікерами на зустрічі виступили завідувач кафедри історії та археології, професор Володимир Романцов, доцентка кафедри культурології Ольга Демідко, старший науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України Володимир Молчанов, виконувач обов'язків директора Маріупольського краєзнавчого музею Олександр Горе.


Україна перебуває в процесі переосмислення імперської спадщини. Метою обговорення зазрначеної теми є встановлення та усвідомлення наслідків російської експансії для України. Саме це і обумовлює питання публічного обговорення. Постало завдання осмислити імперське минуле і розглянути його спадщину для України.музейних фондів.


Під час дискусії професор В. Романцов проаналізував питання про переосмислення історичної пам'яті українців, подолання російських історичних міфів щодо української минувшини. Доцент В. Коробка розглянув історичні витоки м. Маріуполя, відзначивши як головну козацьку версію. Старшиий науковий співробітник Інституту історії України НАН України В. Молчанов звернув увагу на роль цієї провідної наукової інституції у дослідженні історії Приазов'я. О. Демідко акцентувала увагу на культурній деокупації Маріуполя. Виконувач обов'язків директора Маріупольського краєзнавчого музею Олександр Горе інформував про проблеми відновлення музейних фондів МКМ у процесі культурної деокупації Маріуполя.

Переглядів: 111 | Додав: Деканат