09:35
Професорка італійського університету прочитала лекції про врегулювання конфліктів магістрантам МДУ

31 березня та 3 квітня магістранти Маріупольського державного університету прослухали онлайн-лекції професорки Університету Генуї Мари Мореллі. Це стало можливим завдяки партнерським відносинам МДУ та італійського вишу за проєктом EduSpace, що реалізується в межах програми «Підтримка ЄС переміщеним закладам вищої освіти на сході України»

Освітній курс стосувався лінгвістики та міжкультурної медіації в Італії. Слухачами лекцій стали магістранти освітніх програм «Врегулювання конфліктів і медіація» та «Міжнародні відносини», а також викладачі, які спеціалізуються на соціології, психології, соціальній роботі.


Мара Мореллі розповіла, як інституціалізувалась і розвивалась медіаційна діяльність в Італії протягом останнього десятиріччя, що дозволило спільноті МДУ зробити порівняння з українськими реаліями. Присутні обговорили вимоги до медіаторів, професійну етику, процес сертифікації та документальне забезпечення діяльності фахівців.


Новим для викладачів і студентів став розгляд медіації у зв’язку з міжкультурною комунікацією та перекладацькою діяльністю, зокрема під час роботи з біженцями. Італійська професорка зазначила, що перекладачі можуть виступати посередниками та налагоджувати ефективну роботу команд, до яких входять перекладач, медіатор, психолог, соціальний працівник.


Як практик у сфері медіації, Мара Мореллі поділилася власним досвідом роботи з сирійськими біженцями. Присутні дізналися, що фахівчиня використовувала нетрадиційні методи посередництва – від створення коміксів до документального театру.


У межах теми кваліфікаційної роботи, яку я наразі досліджую, особливо цінним стало обговорення макрогуманітарних і міжнародних параметрів захисту біженців. Не менш важливим було дізнатися про практики лінгвокультурного посередництва та медіаційної підтримки сирійських біженців в Італїї. На мою думку, цей досвід можна поширити і на українців, які перебувають закордоном через війну. Крім того, Мара Мореллі дала нам багато корисних посилань на ресурси, які ми можемо використовувати для опанування медіації,

– магістрантка Анжеліка Бородай.

Переглядів: 123 | Додав: Деканат