16:28
Ножі, серпи та гривні IX-X століть: археологи МДУ завершили розкопки у Словаччині

Археологічна експедиція Маріупольського державного університету під керівництвом старшого викладача кафедри історичних дисциплін В’ячеслава Забавіна завершила розкопки на території ранньосередньовічного археологічного комплексу поблизу селища Бойна (Словаччина).

У розкопках взяли участь викладачі, студенти і випускники історичного факультету МДУ, а також археологи зі Словаччини, Германії та Польщі.


Учасники дослідили ділянку площею 50 м2 глибиною близько 40-50 см, а на місці напівземлянки – 1,2 м. Було знайдено багато фрагментів столового та кухонного керамічного посуду IX-X століття, керамічні пряслиця, залізні ножі, серпи, цвяхи, списи, накінечники стріл, гарди мечей тощо. Також археологи натрапили на клад, який містив 40 залізних предметів, зокрема гривні та лемеші на плуг.


У вільний від роботи час учасники експедиції знайомилися з містами і національними культурними пам’ятками Словаччини. Відвідали Братиславський Град, побували біля руїн Топольчанського замку, а також прогулялися парками, набережними, вузькими вуличками словацьких міст.


Під час одного з вихідних археологи МДУ вирушили до Відню, де відвідали палацовий комплекс Бельведер та розкопки біля Гофбурґу – резиденції імператорів Австрії. Як зазначив В’ячеслав Забавін, такі розкопки є чудовим прикладом збереження археологічних пам'яток в умовах міської забудови.


Стажування проходило в рамках договору про наукове співробітництво між МДУ та Інститутом археології Словацької Академії наук, підписаного у травні цього року. У продовження співпраці експедицію МДУ запросили до Словаччини наступного року, щоправда поки невідомо, який саме історичний об'єкт вони досліджуватимуть. У свою чергу В'ячеслав Забавін планує залучити словацьких колег до розкопок у Приазов'ї.


Артефакти, знайдені міжнародною командою археологів біля селища Бойна, поповнять фонди Інституту археології Словацької Академії наук, а частина з них буде передана до Музею Великої Моравії. В пам'ять про розкопки у Словаччині у Музеї історії та археології МДУ зберігатимуться фото експедиції та сувенірна продукція Інституту археології із зображеннями видатних знахідок, здобутих під час досліджень на території археологічного комплексу Бойна.

Переглядів: 414 | Додав: Деканат