16:44
«Як українським історикам бути почутими в західній академії»: доцент МДУ Сергій Пахоменко виступив на міжнародному конгресі

Сьогодні голос української історії лунає по всьому світу. Свою надважливу роль у цьому відіграють науковці нескореної країни, серед яких освітяни Маріупольського державного університету.

Доцент кафедри політології та міжнародних відносин Сергій Пахоменко неодноразово ставав учасником диспутів, конференцій та курсів, розповідаючи світовій спільноті про минуле України. Нещодавно дослідник незламного вишу долучився до міжнародного конгресу «Переосмислюючи Україну та Європу: Нові виклики для істориків», який проходив у Вільнюсі.


Захід організований за ініціативи Інституту історії Литви, на запрошення якого освітянин МДУ виступив із доповіддю «Історія як зброя. Як історична пропаганда використовується під час війни». Конгрес об'єднав вчених із Литви, України, Німеччини, Польщі та Великої Британії.


Сергій Пахоменко розповів міжнародній спільноті про особливості пропаганди та маніпуляцій у воєнний час та дав відповіді на питання щодо сучасної історії України.


Конгрес дуже цінний, він порушив фундаментальні питання про створення нового наративу історії всього регіону Центрально-Східної Європи та України зокрема. Ми розбирали проблеми того, чи спроможна історична наука протистояти післяправді та маніпуляціям. Якщо так, то яким чином? А що, якщо ні? Не менш важливим аспектом дискусій стало питання, як українським історикам бути почутими в західній академії,

– Сергій Пахоменко.


З-поміж іншого, Сергій Пахоменко зустрівся з експослом Литви в Україні Маріусом Януконісом, який неодноразово відвідував незламний виш у Маріуполі та продовжує підтримувати його зараз.


По завершенні конгресу освітянин вирушив до Університету Вітовта Великого, який є добрим другом та партнером МДУ. Для студентів спеціальності «Міжнародні відносини та політологія» він прочитав лекції на тему «Образи «героїв» та «ворогів» у пропаганді».

Переглядів: 372 | Додав: Деканат