11:34
Гід вступом 2023: як стати студентом І курсу бакалаврату?

Приймальна комісія Маріупольського державного університету активно консультує абітурієнтів щодо вступу. Запитань багато, адже кожного року вступна кампанія проходить по-особливому.

Щоб не загубитися у датах, нюансах подачі заяв на омріяні спеціальності та переліку документів для зарахування, пропонуємо ознайомитися з гідом «Як стати студентом І курсу бакалаврату».


Етап 1. Реєстрація електронного кабінету і подача заяви на проходження співбесіди

Вступна кампанія розпочнеться 1 липня. Саме від цього дня стартує реєстрація особистих електронних кабінетів на сайті vstup.edbo.gov.ua. Особистий кабінет – це майданчик, який виступає посередником між вступником і приймальною комісією закладу вищої освіти, тому правильне наповнення його інформацією – один із відповідальних етапів.


Для реєстрації електронного кабінету потрібно зазначити номер, пін-код і рік отримання національного мультипредметного тесту (НМТ), а також серію і номер свідоцтва про повну загальну середню освіту. У разі відсутності сертифікату НМТ необхідно поставити позначку у відповідному полі та зареєструвати кабінет із паспортом.


Цього року скористатися спрощеною процедурою вступу, тобто взяти участь у співбесіді замість проходження НМТ, мають право абітурієнти з тимчасово окупованих та особливо небезпечних територій, а також військовослужбовці, люди з інвалідністю, постраждалі учасники Революції Гідності та бойових дій, постраждалі від наслідків Чорнобильської катастрофи. Для підтвердження свого статусу потрібно додати відповідні пільгові документи до електронного кабінету.


Більше про умови вступу з тимчасово окупованих та особливо небезпечних територій дивіться у відеоролику на YouTube-каналі Маріупольського університету.


Подання заяв на участь у співбесіді відбуватиметься через електронний кабінет з 3 до 10 липня, якщо вступник бажає взяти участь у конкурсі на бюджетне місце. У разі вступу на навчання за контрактом, абітурієнт може зареєструватися на вступне випробування до 25 липня.


Співбесіда містить запитання з трьох предметів: української мови, математики та на вибір вступника (історія України, біологія, іноземна мова). Її проходження відбуватиметься у дистанційному форматі в один із днів у період з 7 до 31 липня.


Етап 2. Подача заяв на вступ та умови участі у конкурсному відборі на бюджет

Подача заяв на вступ через електронні кабінети розпочнеться 19 липня і триватиме до кінця місяця. У цей період надважливо встигнути тим абітурієнтам, які прагнуть взяти участь у конкурсі на навчання за державним замовленням. Максимальна кількість заяв, які подає вступник до закладів освіти на бюджет, становить 5, на контракт – не більше 20.


Варто відзначити, що цього року до кожної поданої заяви абітурієнт додає мотиваційний лист – інформацію про особисту зацікавленість навчатися у закладі вищої освіти.


Для участі у конкурсному відборі на місця державного замовлення мають змогу брати участь ті вступники, у яких конкурсний бал за результатами НМТ або співбесіди дорівнює не менше ніж 130. Винятком є спеціальності галузей «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», на які мінімальний конкурсний бал на бюджет становить 140, а на контракт – 120.


Маріупольський університет пропонує велику кількість сучасних і затребуваних на ринку праці спеціальностей. З описом освітніх програм ви зможете ознайомитися у каталозі.


Етап 3. Рекомендація на вступ і перелік документів для зарахування

Дізнатися, чи отримав вступник рекомендацію на бюджет можна буде до 5 серпня, на контракт – до 9 серпня. Щоб виконати вимоги до зарахування потрібно підтвердити вибір місця навчання в електронному кабінеті та надати приймальній комісії обраного вишу наступні документи:

  • паспорт,
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків,
  • військовий квиток (для військово зобов’язаних),
  • документ про здобуту освіту і додаток до нього,
  • результати НМТ або співбесіди,
  • довідку ВПО (за наявності),
  • фото розміром 3х4 см.,
  • договір про навчання (для тих, хто знаходиться на тимчасово окупованих територіях),
  • договір про оплату навчання.


Зверніть увагу, у разі дистанційної подачі документів на скан-копії накладається кваліфікаційний електронний підпис вступника.


Рекомендовані на бюджет повинні виконати вимоги до 8 серпня, щоб не втратити можливість навчатися за держзамовленням. Від абітурієнтів, рекомендованих на навчання за контрактом, документи приймаються не пізніше 12 серпня.


Контакти приймальної комісії Маріупольського університету для консультацій:

Телефони: (096) 743-74-43, (073) 743-74-43, (066) 343-74-43, (0629) 58-70-52

E-mail: [email protected]

Телеграм-бот: MRPL Unibot

Графік роботи:

Понеділок – п’ятниця: з 9:00 до 16:30

Переглядів: 106 | Додав: Деканат