10:18
Географія добра: студентка МДУ Поліна Ковалевська долучилася до волонтерства у Туреччині

Українці не з чуток знають, коли рідну країну охоплює полум’я війни і єдине, що залишається – шукати прихисток на території дружніх держав.

Студентка IV курсу спеціальності «Соціологія» Маріупольського державного університету Поліна Ковалевська вирішила не залишатися осторонь від проблем людей, які стикнулися з вимушеною міграцією, і долучилася до волонтерського проєкту від Європейського молодіжного порталу.


З жовтня по грудень 2022 року дівчина перебувала у місті Газіантепі на півдні Туреччини, де працювала з сирійськими біженцями.


Я вирішила податися на цей проєкт, бо в Естонії, де перебувала через окупацію Маріуполя, мене оточувало російськомовне середовище. Мені було необхідно з нього винирнути хоча б на деякий час, але не просто «відпочити», а принести користь людям. Я бачила, як допомагали нам та іншим українцям і зрозуміла, що в сирійців і на половину немає такої підтримки.


Як волонтерка Поліна викладала англійську мову у школі, проводила воркшопи та активності для турецьких і сирійських дітей. Важливою частиною проєкту стало знайомство жителів Газіантепу з українською культурою. Разом із іншими волонтерами дівчина проводила кулінарні майстер-класи, виконувала українські пісні та навчала словам рідної мови.


В перший день, коли я приїхала, то трохи злякалася. Газіантепі не зовсім туристичне місто, хоч і історичне – воно консервативне та має свої традиції. Місцеві майже не говорять англійською, тому доводилося якось викручуватися турецькими фразами, яких нас навчили, та користуватися перекладачем.


Та не дивлячись на перше неоднозначне враження від нового міста, Поліна отримала корисний досвід і познайомилася з унікальним менталітетом, де свої усталені звичаї та непорушні правила поведінки.


Участь у проєкті стала для мене особливо важливою після досвіду, пережитого в Маріуполі. Я знала, що можу щось дати іншим і дуже хотіла побачити, як живуть та асимілюються сирійські біженці. Волонтерство дало мені знання турецького етикету та ісламської релігії, досвід життя у прекрасному місті із захоплюючими краєвидами, найсмачнішими у світі фісташками та справжнім турецьким менталітетом. Я почала вивчати нову мову і зрозуміла краще свою особистісну ідентичність.


В майбутньому Поліна планує долучитися вже до довгострокового волонтерського проєкту. Також дівчина продовжить вивчати і досліджувати іслам та засоби інтеграції сирійців у європейське середовище.

Переглядів: 131 | Додав: Деканат