16:59
Доцент МДУ Сергій Пахоменко прочитав лекцію в американському університеті та став учасником дослідницького проєкту

Доцент кафедри політології та міжнародних відносин Маріупольського державного університету Сергій Пахоменко прочитав лекцію «Історичні наративи в пропаганді» у Весліанському університеті (Сполучені Штати Америки).

Доповідь ґрунтується на однойменному авторському курсі, який освітянин викладає в Латвійському університеті, та досвіді роботи у Маріупольському університеті.


Слухачами лекції стали студенти, які вивчають державне управління. Сергій Пахоменко розповів молоді про використання історії у процесі конструювання кремлівського режиму та формування політичної ідентичності сучасних росіян. Під час заняття лектор цікавився, якими подіями в історії США пишаються та соромляться студенти.


Після лекції в нас виникла дискусія: ми сперечалися, чи варто вважати звернення до історії ідеологічним прикриттям стратегічних інтересів кремля, чи це його одна з цілей – нівелювати українську ідентичність. Цікаво було почути, що думає молодь,

– доцент МДУ Сергій Пахоменко.


Виступити перед студентами освітянина МДУ запросив професор Весліанського університету Пітер Ратленд. Крім того, обізнаний у темі, професор запропонував Сергію Пахоменку зробити спільне наукове дослідження з історичних наративів.


Цікаву пропозицію співпраці доцент Маріупольського університету отримав і від колег з Балтійського регіону. Сергій Пахоменко став зовнішнім учасником дослідницької команди Університета Тарту (Естонія) для роботи над проєктом Relational approach of strategic history narrative, підготовка до якого розпочалась до трагічних подій 24 лютого 2022 року.


Проєкт передбачає дослідження стратегічних наративів російської пропаганди в історичній сфері. Для його реалізації свої зусилля об’єднають вчені з Естонії, Литви, Фінляндії, Великої Британії та Польщі. Учасники міжнародної команди визначатимуть канали поширення інформації, здійснення впливу на внутрішню та зовнішню аудиторії, схему роботи української пропаганди.


До робочої групи мене запросив доцент Естонської академії оборони і Тартуського університету, фахівець з пропаганди та інформаційних війн Володимир Сазонов – давній друг МДУ. Він брав участь у нашому диспут-клубі «Виклики ХХІ століття» та неодноразово допомагав публікувати статті колег по кафедрі.

Приємно відзначити, що одним із керівників проєкту є професор Тартуського університету Андрій Макаричев, теж добрий друг нашого університету – учасник осінньої політологічної школи, круглих столів та партнер за реалізованим проєктом «Переосмислення регіональних досліджень: Балто-Чорноморський зв’язок». Радий працювати разом із однодумцями

– доцент МДУ Сергій Пахоменко.

Переглядів: 134 | Додав: Деканат