13:15
Творити попри війну: магістрант МДУ Павло Степаненко пройшов навчання в Естонській академії мистецтв

Інколи у житті відбувається подія, яка здатна кардинально змінити намічений шлях. Для спільноти Маріупольського державного університету таким разючим приводом до змін стала війна.

Спочатку магістрант спеціальності «Культурологія» Павло Степаненко не вірив, що взагалі зможе вибратися з окупованого міста, тим більше не сподівався, що у найближчому майбутньому доля готує для нього досвід навчання в Естонській академії мистецтв (Таллінн).


В одному із Телеграм-каналів хлопець побачив можливість освітнього стажування у європейському виші від програми міжнародної мобільності Еразмус+. Для участі у конкурсному відборі претенденти повинні були мати за плечима професійну художню підготовку, а Павло її не мав.


На той час я навчався на бакалавраті МДУ і тільки планував вступати до художнього закладу. Написавши про це у мотиваційному листі та подавши портфоліо з творчими роботами, я таки зміг пройти відбір. Інколи здається, що мене і так взяли б, тому що талліннський університет хотів врятувати якомога більше українських митців,

– Павло Степаненко.


В Естонській академії мистецтв магістрант незламного вишу пройшов початкові курси з образотворчого мистецтва. На парах він вивчав літографію, анімацію, політичний постер, теорію кольору та композиції. Більшість дисциплін мали практичну спрямованість підготовки, коли демонстрація того, як усе працює, переважає над лекційним викладом матеріалу.


Майже усі дисципліни структурно схожі на воркшопи. Ми приходили до аудиторії та на місці виконували роботу, періодично спілкуючись із викладачем, який вказує на проблемні моменти й доповнює концепцію праці. Якщо хтось із нас мав запитання з теорії, то, звісно, отримував відповіді від педагога, але у пріоритеті все ж був самостійний пошук інформації,

– Павло Степаненко.


Кожний курс мав кінцеву мету – презентувати авторську творчу роботу в одній із галерей міста, підпорядкованій закладу освіти. Під час виставки відбувався захист перед викладачами академії, проте ознайомитися з художніми творами студентів міг кожен охочий. За весь час навчання на розсуд експертам і поціновувачам мистецтва Павло представив ліногравюру, комікс, фотографії, короткометражний фільм.


Академія має галереї по всьому місту. Коли курс підходить до кінця, студенти виставляють свої роботи у мистецьких просторах для демонстрації та захисту. Варто відзначити, що такий виставковий формат – це можливість для художників-початківців здобути перший досвід публічної презентації власних творчих пошуків. До оцінювання долучаються викладачі з паралельних груп. Вони дивляться роботи, просять розповісти про них, про концепцію і технічний підхід. Оцінювання майстерності кожного студента може займати від 20 хвилин до години,

– Павло Степаненко.


У межах адаптації іноземним студентам показували історичні місця, музеї, галереї, бари, які є частиною айдентики міста. Найбільше для відчуття самобутності та сучасного культурного життя Таллінна, для магістранта МДУ зробив один локальний митець. Це знайомство стало корисним і для майбутньої творчої діяльності хлопця у Європі – естонець планує залучати його до мистецьких проєктів. У найближчому майбутньому Павло бачить себе концепт-художником, куратором виставок і гідом-екскурсоводом у галереях.


На початку лютого хлопець разом зі своїми знайомими митцями з України представив власні роботи у місцевому музеї. Виставка мала назву «Просто», проте торкалася складних питань щодо пережитого травматичного досвіду. Роботи репрезентували моральні потрясіння, стрес і спроби вижити в умовах російської агресії.


Нас з естонцями об’єднують схожі больові точки, мужність країн і прагнення незалежності. Все почалося з того, що волонтери й активісти шукали людей, які хотіли допомогти біженцям, а у мене таке бажання було, до того ж я вже мав досвід з проведення виставок у Маріуполі. Мої співгромадяни стикнулися з випробуванням адаптації у новій країні. Вони потребували не тільки вирішення питань першої необхідності, а і психологічної та культурної підтримки,

– Павло Степаненко.


Щоб бути в курсі можливостей з мобільності, підписуйтеся на Телеграм-канал «МДУ International».

Переглядів: 86 | Додав: Деканат