13:33
На засіданні СНТ «Історія Надазов’я» обговорювали проблеми відображення в документах «Архіву Коша Нової Запорозької Січі» топоніміки

23.03.2023 за програмою Декади студентської науки в режимі відеоконференції відбулося засідання студентського наукового товариства «Історія Надазов’я».

Цей захід став місцем, де студенти 1 курсу ОС «Магістр» спеціальності «Історія та археологія» Віталій Малишев та Аліна Губська яскраво презентували підсумки особистої науково-дослідної роботи, що торкалася проблеми відображення в документах «Архіву Коша Нової Запорозької Січі» надазовської топоніміки.


Учасники засідання обговорювали наукову обґрунтованість твердження про існування біля річки Кальміус та Азовського моря запорозького форпосту (укріплення) «Домаха», який буцімто захищав козацьке селище. Студенти дійшли висновку, що «форпост Домаха» – мисленно сконструйований істориками, а не реальний об’єкт минувшини нашого краю. Насправді, в історичних джерелах присутність українського козацтва на теренах Надазов’я зафіксована під назвою «Кальміуська паланка» або «Кальміус». Цьому об’єкту не була притаманна наявність оборонних споруд.


Студенти під керівництвом доцента кафедри історії та археології Вадима Коробки вкотре змогли не лише поглибити свої знання з історії Маріупольщини ранньомодерної доби, а й удосконалити компетентності аналізу історичних джерел XVIII cт. – козацької діловодної документації, картографічних матеріалів тощо.


До обговорення актуальних питань козакознавства долучилися Максим Матосов та Євген Хаврусь, випускники-історики МДУ, у минулому активні учасники СНТ.

Переглядів: 278 | Додав: Деканат