15:25
В Диспут клубі «Виклики XXI століття» обговорювали перспективи євроскептицизму та популізму

26 лютого 2021 р. у Центрі Балто-Чорноморських студій відбулося чергове засідання наукового товариства студентів міжнародників і політологів «Диспут клуб Виклики XXI століття» під керівництвом доцента кафедри Сергія Пахоменко. Тема для обговорення була визначена так: «Євроскептицизм та популізм : перспективи трендів у 2021 р.». Засідання відбувалося в змішаному форматі, частина учасників відвідали захід очно, а частина приєдналася он-лайн.

Була продовжена недавня традиція запрошення міжнародних експертів на засідання «Диспут-клубу», цього разу ним став відомий науковець, професор Університета Тарту (Естонія) Андрєй Макаричев. Експерт розповів про своє бачення сутності популізму як політичної тактики, а не ідеології, його проявах в різних країнах і його перспективах.


Окрім студентів у заході активну участь прийняли аспіранти спеціальності 052 Політологія. Для багатьох з них тема євроскептицизму та популізму є дуже близькою до тематики їх дисертаційного дослідження, а для Костянтина Карамана взагалі чітко темою роботи. Владислав Парлюк поділився результатами свого дослідження австрійської правопопулістської партії «Свобода» та її політичної активності. Вікторія Сенатосенко та Андрій Авер’янов також змогли обговорити проміжні результати своїх досліджень з партології. Для всіх аспірантів такий захід із залученнями міжнародного експерта став чудовою можливістю апробації своєї наукової діяльності та отримання консультації міжнародного експерта за напрямом свого дослідження.


В рамках відповідей на питання і вільного обговорення А. Макаричєв та учасники диспута намагалися відповісти на такі питання: Чи варто розглядати популізм як цинічну політичну тактику або як нову форму демократичної політики? У який історичний момент виникає популізм і яким чином він переплетений із сучасною демократичною політикою? Чи здатна пандемія зупинити популістську хвилю або, навпаки, економічна рецесія посилить позиції популістів?


Слід зазначити, що залучення міжнародних науковців такого рівня як А. Макаричев для участі у роботі студентського наукового товариства стало можливим завдяки особистим контактам, що сформувалися в ході реалізації МДУ спільного міжнародного проекту «Переосмислюючи регіональне співробітництво: Балто-Чорноморські звязки» (адміністративний координатор проекту Микола Трофименко, академічний координатор- Сергій Пахоменко).

Переглядів: 427 | Додав: Деканат