13:09
Унікальний фонд і підтримка нескорених: доцент МДУ Сергій Пахоменко відвідав литовський університет

Маріупольський державний університет має розгалужену систему міжнародних зв’язків, що дозволяє академічній спільноті обмінюватися досвідом з колегами по всьому світу. З 6 по 15 квітня доцент кафедри політології та міжнародних відносин Сергій Пахоменко відвідав Університет Вітовта Великого у межах мобільності персоналу за програмою Еразмус+.

Візит освітянина МДУ до литовського вишу мав на меті посприяти більш тісній співпраці та забезпечити майбутні стажування студентів, викладачів і співробітників двох університетів.


Сергій Пахоменко мав робочі зустрічі із заступником декана факультету політичних наук і дипломатії Айсте Жемайтите, яка активно підтримує спільноту незламного університету, а також із викладачами факультету. Спілкування з колегами дозволило доценту МДУ домовитися про спільні наукові публікації з проблем інформаційних війн та пропаганди.


За ініціативи Айсте Жемайтите освітянин відвідав бібліотеку колишнього Президента Литви Валдаса Адамкуса, який є Почесним професором Університету Вітовта Великого.


У фондах зберігаються рідкісні документи про життя і політичну роботу Валдаса Адамкуса, який очолював країну протягом двох каденцій. Я зробив копії і поділюся ними зі студентами Маріупольського університету, які писатимуть дослідницькі роботи на литовську тематику,

– доцент Сергій Пахоменко.


Під час відвідин офісу Альянсу європейських університетів TRANSFORM4EU, до якого входить Маріупольський університет, Сергій Пахоменко ознайомився з поточними заходами та майбутніми проєктами Альянсу – спільні публікації, візити студентів, адаптації навчальних програм. У свою чергу, освітянин поділився власним досвідом викладання іноземним студентам у Маріупольському університеті та Латвійському університеті за програмою Еразмус+.


Як представник незламного вишу Сергій Пахоменко відвідав Український центр Університету Вітовта Великого, покликаний допомагати академічній і студентській спільноті нескореної країни.


Я ознайомився з роботою осередку, зокрема волонтерською – побачив, як плетуть захисні сітки. Також мав нагоду поспілкувався з координаторкою студентів з України, які навчаються у литовському університеті. Корисно було послухати про механізми адаптації молоді у новому для них суспільстві. А під час зустрічі з українською громадою мав можливість провести лекцію щодо взаємин України та Литви в історичному контексті і реаліях сьогодення,

– доцент Сергій Пахоменко.


З Університетом Вітовта Великого Маріупольський університет має тісні зв'язки з часів реалізації спільного проєкту «Переосмислення регіональних досліджень: Балто-Чорноморський зв'язок». Після підписання меморандуму про співпрацю, партнерська діяльність двох університетів вийшла на новий рівень і наразі будується на підтримці. Свого часу литовський виш зробив значний внесок для включення МДУ до Альянсу європейських університетів TRANSFORM4EU.

Переглядів: 123 | Додав: Деканат