18:14
У музеї МДУ відкрилася виставка археологічних знахідок експедиції університету

20 грудня у Музеї історії та археології Маріупольського державного університету відкрилася виставка «Археологічна експедиція МДУ: сезон 2019», на якій представлені археологічні знахідки, датовані III-I тисячоліттями до н. е., фотографії та польові креслення, а також новий експедиційний інвентар.

Перших відвідувачів виставки привітав проректор з міжнародних зв’язків МДУ, радник голови Донецької облдержадміністрації, професор Микола Трофименко, який відзначив великий внесок археологічної експедиції університету у дослідження та збереження історичних пам’яток Донеччини та України.


Директор музею, керівник археологічної експедиції МДУ В’ячеслав Забавін ознайомив присутніх з експозицією, зауваживши, що цьогорічний польовий сезон був насиченим і результативним.


Влітку 2019 року археологи університету дослідили один із курганів біля смт Ялта, який містив 9 поховань доби бронзи та раннього залізного віку, а також вперше проводили розкопки за кордоном – на території ранньосередньовічного археологічного комплексу біля селища Бойна у Словаччині.


Не менш важливим напрямком роботи експедиції є паспортизація курганів Донеччини. Восени цього року історики МДУ спільно з Донецьким обласним краєзнавчим музеєм (м. Краматорськ) провели натурні обстеження території на півдні Донецької області з метою інвентаризації відомих на даний час археологічних об’єктів, визначення їх параметрів і сучасного технічного стану для подальшої підготовки обліково-охоронної документації.


Окремою гордістю археологів є новий експедиційний інвентар, придбаний університетом за фінансової підтримки міжнародного Фонду «Анастасіос Г. Левендіс». Це сучасне геодезичне і туристичне обладнання, інвентар для геопозиціонування, спеціалізований пошуковий інвентар, обладнання для польової комунікації, фото- і відеозйомки. За словами В’ячеслава Забавіна, тепер експедиція Маріупольського державного університету матиме набагато більше можливостей для проведення фахових археологічних досліджень на високому методологічному рівні.


У наступному польовому сезоні археологи МДУ планують продовжити дослідження курганної групи біля смт Ялти із залученням словацьких колег, а також роботи з паспортизації курганів Донецького регіону.


Виставка археологічних знахідок працюватиме для всіх охочих в Музеї історії та археології МДУ до березня 2020 року, після чого експонати передадуть до Маріупольського краєзнавчого музею.

Переглядів: 391 | Додав: Деканат