10:01
Студентка МДУ Софія Підтинна вивчала досвід інклюзії у Румунії

З 10 по 21 листопада студентка II курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Маріупольського державного університету Софія Підтинна брала участь у молодіжному обміні «Будь впевненим» («Be confident»). Проєкт реалізований у рамках програми кредитної мобільності Еразмус+.

Міжнародний обмін об'єднав молодь з Румунії, Чехії, Польші, Хорватії, Литви, Турції та України у місті Команешти (жудець Бакеу, Румунія).


Проєкт був присвячений темі інклюзії в суспільстві. Учасники вивчали особливості толерантного ставлення до дітей з інвалідністю, обговорювали як поводити з такими дітьми та що можна зробити, аби їх життя стало краще. Протягом програми активна молодь вивчала статистику кількості людей з діагнозами в Україні та намагалася з'ясувати, як їм допомагає держава. У вільний час студентка мала можливість познайомитися з Румунією.


У перший день організатори влаштували для нас цікаве знайомство з містом – розподілили учасників по групам і дали завдання для фото-флешмобу. Ми повинні були зробити фотографії з румунським прапором, на річці, біля будівлі міського управління і з конем в упряжці. Це було дуже не тривіально, ми об'єднали приємне з корисним. Також в один з днів ми поїхали в Ясси з метою провести танцювальний флешмоб прямо на вулиці, в центрі міста! З його допомогою ми мали показати, що усі люди рівні, і що не повинно існувати дискримінації: ні расової, ні вікової, ні гендерної.


Щовечора у рамках проєкту проходили міжкультурні вечори, на яких молодь мала можливість представити культуру, традиції та звичаї своєї країни. Команда України підготувала традиційну закуску канапе з чорного хліба зі шматочком сала, зверху прикрашеним солоним огірком. Також студенти провели гру «Зіпсований телефон», мета якої була навчити представників інших країн мелодійним і, часом, складним українським словам, наприклад, реготати, хмарочос, кохання. Таким чином, між учасниками формувався міжкультурний діалог.


За словами Софії, від представників європейських держав, які брали участь у проєкті, вона перейняла деякі звички, змінила погляди і стала ближче до європейських цінностей.


Я вирішила взяти участь у проєкті, бо мене зацікавила тема. Я не володіла широкими знаннями про те, що роблять у нас в Україні для людей з інвалідністю. Моя перша думка: цікаво, хочу знати більше. Друга думка: хочу допомогти, хочу щось змінити і зробити краще. Я вирушила до Румунії за досвідом, знаннями та новими емоціями. Завдяки проєкту я стала більш обізнаною в питаннях інклюзії. Тепер я знаю, як толерантно ставитися до дітей з інвалідністю, якого відношення вони вимагають до себе. Крім того, мені вдалося зарядитися позитивом, черпнути натхнення, знайти своїх однодумців і розширити межі свідомості. Проєкт «Будь впевненим», безумовно, змінив мене у кращий бік.


За підсумками програми учасники отримали сертифікати «Youthpass», які містять інформацію про участь у проєкті від Еразмус+, отриманих результатах і компетенціях.

Переглядів: 361 | Додав: Деканат