15:03
Підтримка молоді з тимчасового окупованих територій: студентки та освітянки МДУ зустрілися з Віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук

Віцепрем’єр-міністерка – Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зустрілася з освітянами і молоддю з-поміж внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) Донеччини.

В обговоренні діяльності держави по відношенню до молоді з тимчасово окупованих територій (ТОТ) від Маріупольського державного університету взяли участь доцент кафедри публічно-правових дисциплін Анастасія Філіпенко, студентки Катерина Лютикова і Дар’я Дзигар.


Ми – урядовці та законодавці, робимо усе можливе для того, щоб молодь відчувала опіку та підтримку держави. Я отримала завдання від Президента України Володимира Зеленського зібрати об’єктивну інформацію про те, що має зробити держава, аби молода людина прийняла рішення повернутися на території підконтрольні українській владі та одразу ж отримала повну підтримку,

— Ірина Верещук.


Очільниця міністерства реінтеграції зазначила, що на законодавчому рівні молодь з тимчасово окупованих територій і лінії зіткнення має право на вступ за спрощеною процедурою: без сертифікатів ЗНО та українського паспорту. Також абітурієнти з ТОТ мають змогу обирати будь-який заклад вищої освіти України, вступати до них за окремою квотою, навчатися за рахунок державного бюджету, проходити підготовчі курси для вступу зі стипендіальним забезпеченням.


У свою чергу, молодь поділилася власним досвідом переїзду і вступу до закладів вищої освіти України. Студентки Маріупольського університету Катерина Лютикова і Дар’я Дзигар свого часу скористалися можливістю спрощеного вступу та наразі отримують освіту за бажаним фахом.


Вступаючи до вишу через освітній центр «Донбас-Україна» я не зазнала труднощів. На мою думку, Центри – це можливість для вступників з тимчасово окупованих територій жити та навчатися в демократичній українській державі. Навіть за наявності перепон, до закладів освіти України вступає багато молоді, зокрема й до Маріупольського університету,

— Дар'я Дзигар.


На базі Маріупольського державного університету вже протягом шести років працюють освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», які допомагають молоді з ТОТ вступати до українських вишів. За цей час студентами МДУ стали понад 600 абітурієнтів, які бачать своє майбутнє у вільному місті та незалежній державі.

Переглядів: 241 | Додав: Деканат