15:39
П’ять років відкриттів: у Музеї історії та археології відкрилася виставка до 30-річчя МДУ

6 грудня у Музеї історії та археології Маріупольського державного університету розпочала роботу виставка «Курганна археологія в дослідженнях археологічної експедиції МДУ: сезони 2016-2021», присвячена 30-річчю вишу.

Експозицію складають унікальні знахідки доби ранньої бронзи – раннього залізного віку (III-I тисячоліття до н. е.), виявлені археологічною експедицією університету під час розкопок п’яти курганів на півдні Донецької області. Серед матеріалів розкопок: керамічний посуд, вироби з бронзи та кістки. Відвідувачі зможуть побачити польові фото-матеріали, креслення, експедиційний інвентар.


Археологічна експедиція Маріупольського університету працює під керівництвом доцента кафедри історії та археології В'ячеслава Забавіна. Її постійними учасниками стають викладачі і студенти історичного факультету, які входять до Студентського наукового історико-археологічного товариства МДУ. Крім того, до розкопок долучаються вчителі та учні маріупольських шкіл, волонтери із різних областей України.


Результати досліджень археологічної експедиції МДУ збагачують джерельний фонд із вивчення племен ранніх кочівників приазовських степів від доби бронзи, зокрема ямної та зрубної культур, до раннього залізного віку. Вони дозволяють уточнити деякі аспекти культурно-хронологічного характеру, духовної та матеріальної культури,

– керівник Археологічної експедиції МДУ В'ячеслав Забавін.


Виставка археологічних знахідок працюватиме для всіх охочих до червня 2022 року в Музеї історії та археології МДУ (історичний факультет, ауд. 212).

Переглядів: 268 | Додав: Деканат