14:08
Магістр МДУ Анастасія Кучеренко: «Бажання розбудовувати країну та змінювати світ на краще привели мене до вивчення міжнародних відносин»

На вибір спеціальності може вплинути все що завгодно. Безцінно, коли це щире бажання на ній вчитися.

Магістр Маріупольського державного університету Анастасія Кучеренко обрала освітню програму «Міжнародні відносини», адже хотіла подорожувати і знайомитися з людьми.


Міжнародні відносини – це про дипломатичні місії, стратегічні партнерства і постійні відрядження. Чому саме такий шлях ви обрали п’ять з половиною років тому та чи правильним був цей вибір?


Безперечно це був правильний вибір, бо я обирала спеціальність сама і свідомо. Мені завжди хотілося мандрувати світом і досліджувати різні культури. Пам'ятаю, як обирала з чим пов'язати своє життя. Незадовго до того почалася Революція Гідності, а потім війна і намагання зробити в нашому місті окрему республіку. Тоді всередині мене щось спалахнуло – я повинна була йти та робити, а не просто споглядати і чекати, поки мій вибір зроблять за мене. Бажання розбудовувати країну та змінювати світ на краще привели мене до вивчення міжнародних відносин.


На вашому рахунку безліч стажувань! За період навчання ви відвідали дев'ять країн світу. Як ви знаходили ці можливості та які поради могли би дати тим, хто мріє про своє перше закордонне стажування?


Треба змінити своє оточення, спілкуватися з тими, хто шукає можливості та веде активний спосіб життя. Важливо усвідомити, що якщо ти не заповниш заявку для участі на проєкті, то тим самим вкрадеш у себе можливість отримати класний досвід. Навіть якщо тобі не пощастило, не варто здаватися! Моя порада – беріть участь у проєктах, які вас дійсно цікавлять. Зараз в інтернеті є безліч порталів, де активісти діляться безкоштовними можливостями. Тому просто загугліть! Наприклад, в Телеграм я слідкую за «Неформальное «О», «Твій простір можливостей», «МОЖЛИВОСТІ», «Українська академія лідерства», Opportunities, Studfreedom тощо.


Під час навчання в університеті ви були головою Ліги політологів-міжнародників «Дипкорпус». Наразі ви продовжуєте займатися громадською діяльністю. Що вас мотивує знаходити час на активності у своєму щільному графіку?


Мені пощастило долучитися до нашої місцевої організації на базі університету – Ліги політологів-міжнародників «Дипкорпус». Її учасники реалізовували просвітницькі проєкти у місті, отримували гранти на проведення своєї діяльності та брали участь у міжнародних проєктах. «Стань тією зміною, яку хочеш побачити у світі» – ось моя мотивація. Я не хочу бідкатися, я хочу створювати зміни. Це не складно, а навпаки, дуже цікаво. Ну, правда, я не маю права жалітися на життя або обставини, адже я сама їх створюю і це моя відповідальність. Тому мені не треба знаходити час на громадську діяльність, це і є моє життя.


Продовжите фразу: «Ходити на пари – це насправді весело. Як зараз пам’ятаю…»


…наші симуляційні ігри, по типу перемовин чи дебатів, чи те, як ми сидимо на підлозі з великою мапою світу та допомагаємо один одному вивчити країни Океанії. Ми проводили дні та ночі на диванчиках зі студентами інших спеціальностей, знімали відео-запрошення на Дипломатичний бал, а ще завжди жартували! Ох, хочу ще раз все це відчути...


Зараз ви працюєте регіональною координаторкою у шведсько-українській IT-академії. Яким був ваш шлях працевлаштування за спеціальністю та які майбутні перспективи ви бачите для себе?


Одного разу випускниця-міжнародниця і за сумісництвом моя попередниця-голова «Дипкорпусу» подзвонила мені та запросила на співбесіду з SЕО-компанії. Важливим був мій досвід громадської діяльності, знання англійської мови та проактивність. Я перетиналася з Beetroot Academy раніше – ми робили разом місцеві заходи. Вони мені імпонували завжди, адже у нас спільні цінності. Щодо перспектив, то їх безліч. Я займаюся саморозвитком, а компанія мені в цьому сприяє. У працівників є можливість проходити наші курси, я вже завершила навчання з цифрового маркетингу та проєктного менеджменту і планую опанувати ще декілька. За час роботи я дуже перейнялася шведською культурою, тому маю на меті відвідати Швецію. Ще у нас в компанії є зони особистісного росту, тож планую дорости до проєктної менеджерки в IT. Та життя бентежне, побачимо як там буде.

Неформальна освіта в дії. Під час тренінгу з проєктного менеджменту у Вільнюсі (2018 рік)

Яскраві традиції. Під час Дипломатичного балу МДУ (2018)

Активізм як спосіб життя. Від членкині до координаторки у ГО «Українські студенти за свободу» (2019)

Змінюємо Маріуполь на краще. Участь у програмі особистісного та професійного розвитку молоді «Державотворець» (2019)

Коли любиш свою справу. Робочі будні у шведсько-українській IT-академії Beetroot (2019)

Переглядів: 265 | Додав: Деканат