13:59
Гід вступом 2023: як стати студентом ІІ та ІІІ курсів бакалаврату?

Для навчання на бакалавраті можна вступити не тільки на І курс, але і на ІІ, а в окремих випадках на ІІІ, що значно скорочує термін здобуття вищої освіти. Приймальна комісія Маріупольського державного університету консультує випускників коледжів, щоб вони не розгубилися через нюанси цьогорічної вступної кампанії та зробили все вчасно.

Інформацію про терміни, подачу заяв на бажані спеціальності та зарахування до незламного вишу ви знайдете у нашому гіді «Як стати студентом ІІ та ІІІ курсів бакалаврату»


Етап 1. Реєстрація і подача заяви на проходження співбесіди

Вступна кампанія розпочалася 1 липня з реєстрації особистих електронних кабінетів на сайті vstup.edbo.gov.ua. Особистий кабінет – це майданчик, який виступає посередником між вступником і приймальною комісією закладу вищої освіти. Через нього проходять усі етапи вступної кампанії – від подачі заяв до зарахування.


Для реєстрації електронного кабінету потрібно зазначити номер, пін-код і рік отримання національного мультипредметного тесту (НМТ) або зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), а також серію і номер диплома молодшого спеціаліста/бакалавра. У разі відсутності сертифікату НМТ/ЗНО необхідно зареєструватис я з паспортом.


Цьогорічні вступники на ІІ та ІІІ курси бакалаврату вступають як із сертифікатом НМТ 2022/2023 року, так і з сертифікатом ЗНО 2020/2021 років, який містить інформацію про результати тестування з української мови та одного предмету на вибір.


Скористатися спрощеною процедурою вступу, тобто взяти участь у співбесідах замість проходження НМТ/ЗНО, мають право абітурієнти, які відносяться до осіб з тимчасово окупованих та особливо небезпечних територій, військовослужбовців, людей з інвалідністю, постраждалих учасників Революції Гідності та від бойових дій, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Для підтвердження свого статусу потрібно додати відповідні пільгові документи до електронного кабінету.


Більше про умови вступу з тимчасово окупованих та особливо небезпечних територій дивіться у відеоролику на YouTube-каналі Маріупольського університету.


Подання заяв на участь у співбесідах відбуватиметься через електронний кабінет до 25 липня.


Співбесіди проходитимуть з двох предметів: української мови та на вибір вступника (історія України, математика, біологія, іноземна мова). Їхнє проходження відбуватиметься у дистанційному форматі з 26 до 31 липня.


Етап 2. Подача заяв на вступ та умови участі у конкурсному відборі на бюджет

Подача заяв на вступ через електронні кабінети розпочнеться 19 липня і триватиме до 31 липня. У цей період важливо встигнути тим абітурієнтам, які прагнуть взяти участь у конкурсі на навчання за державним замовленням. Максимальна кількість заяв, які подає вступник до закладів освіти, – 20, з них максимум 5 на бюджет та 15 на контракт.


На участь у конкурсному відборі на місця державного замовлення мають можливість ті вступники, у яких конкурсний бал за результатами НМТ/ЗНО або співбесіди дорівнює не менше ніж 130. Винятком є спеціальності галузей «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», на які мінімальний конкурсний бал на бюджет становить 140, а на контракт – 120.


Варто відзначити, що цього року до кожної поданої заяви абітурієнт додає мотиваційний лист – інформацію про особисту зацікавленість навчатися у закладі вищої освіти.


У цьому році особлива підтримка Міністерства освіти і науки України надається спеціальностям «Дошкільна освіта» та «Початкова освіта». Вступ на контракт за цими спеціальностями можливий тільки за наданням мотиваційного листа.


Маріупольський університет пропонує велику кількість сучасних і затребуваних на ринку праці спеціальностей. З описом освітніх програм ви зможете ознайомитися у каталозі.


Звертаємо увагу, що вступ на ІІІ курс можливий тільки за певними напрямками: педагогіка, філологія, переклад, документознавство, історія, культурологія, економіка, журналістика, облік, фінанси, менеджмент, маркетинг, екологія, системний аналіз і кібербезпека.


Етап 3. Рекомендація на вступ і зарахування

Дізнатися, чи отримав вступник рекомендацію на бюджет можна буде до 5 серпня, на контракт – до 9 серпня. Щоб виконати вимоги до зарахування потрібно підтвердити вибір місця навчання в електронному кабінеті за допомогою кваліфікаційного електронного підпису (КЕП) вступника. У разі неможливості отримання КЕП потрібно звернутися до приймальної комісії обраного вишу для написання заяви. Перелік документів для зарахування:

 

  • паспорт,
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків,
  • військовий квиток (для військово зобов’язаних),
  • документ про здобуту освіту і додаток до нього,
  • результати НМТ/ЗНО,
  • довідку ВПО (за наявності),
  • фото розміром 3х4 см.,
  • договір про навчання (укладається за допомогою приймальної комісії),
  • договір про оплату навчання (для тих, хто вступає на контракт).


Рекомендовані на бюджет повинні виконати вимоги до 8 серпня, щоб не втратити можливість навчатися за держзамовленням. Від рекомендованих на навчання за контрактом документи приймаються не пізніше 12 серпня.


Зарахування на ІІ чи ІІІ курси відбувається відповідно до вимог зазначених у стандарті вищої освіти.


Контакти приймальної комісії Маріупольського університету для консультацій:

Телефони: (096) 743-74-43, (073) 743-74-43, (066) 343-74-43, (0629) 58-70-52

E-mail: [email protected]

Телеграм-бот: MRPL Unibot

Графік роботи:

Понеділок – п’ятниця: з 9:00 до 16:30

Переглядів: 94 | Додав: Деканат