14:04
155-а річниця від дня народження Михайла Грушевського в МДУ

У 2021 р. українська громадськість, наукова спільнота відзначають 155-у річницю від дня народження Михайла Грушевського – видатного українського вченого кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. Наукова діяльність Михайла Сергійовича була багатогранною. Його наукові інтереси становили: історія, соціологія, публіцистика, літературознавство. Плідна творча, невтомна науково-организаційна, науково-педагогічна та видавнича діяльність вченого – приклад єднання національних українських пріоритетів та європейської орієнтації. Як голова Української Центральної Ради М. Грушевський прагнув реалізувати ідею відродження української державності в революційних подіях 1917–1921 рр., що виявилося у створенні Української Народної Республіки.

«20 листопада 2021 р. у Маріупольському державному університеті відбулася інтернет-конференція «Михайло Грушевський – вчений, громадський та державний діяч», присвячена 155-ій річниці від дня його народження. У конференції взяли участь відомі, авторитетні українські вчені, здобувачі освітніх ступенів «Бакалавр» та «Магістр» спеціальностей «Історія та археологія, «Середня освіта. Історія», «Культурологія», «Соціологія», «Політологія» громадські діячі міста.


Для участі в інтернет-конференції подали свої доповіді голова громадського об’єднання «Центр творчих ініціатив «Єдність» Бутенко Анатолій Федорович, доктор історичних наук, начальник Південно-східного міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Кочергін Ігор Олександрович, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського Кавунник Валентин Леонідович, завідувач кафедри політології та міжнародних відносин, кандидат політичних наук, доцент Гільченко Олена Леонідівна, доктор історичних наук, завідувач кафедри філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ніколаєв Ігор Євгенович, доцент кафедри культурології Маріупольського державного університету Нікольченко Юзеф Мойсейович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України та спеціальних галузей історичної науки ДонНУ імені Василя Стуса П’ятницькова Ірина Володимирівна, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії та археології Маріупольського державного університету Романцов Володимир Миколайович, кандидат історичних наук, доцент кафедри філософії та соціології Маріупольського державного університету Романцова Наталя Іванівна, доктор історичних наук, професор кафедри історії та культури України Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Романюк Іван Миронович, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України та спеціальних галузей історичної науки ДонНУ імені Василя Стуса Темірова Надія Романівна.


Було заслухано та обговорено доповіді на теми: «Михайло Грушевський як об’єднавчий чинник Української держави», «Дослідження історії українського народу в академічний та публіцистичних працях Михайла Грушевського», «Михайло Грушевський у дискурсі української культури доби Пізнього Ренесансу», «М. С. Грушевський у витоків української історичної соціології», «Михайло Грушевський і Вінниччина: поєднання долі, науки і життя», «Господарська діяльність поміщицьких маєтків Правобережної України другої половини ХІХ ст. у науковій творчості Михайла Грушевського».


Одночасно з інтернет-конференцією у музеї історії та археології МДУ було відкрито виставку матеріалів Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові, які люб’язно надала його директор Магунь Марія Карпівна. Виставка сформована і викликала інтерес у студентів та викладачів історичного факультету. Професор В. М. Романцов протягом 22 – 27 листопада 2021 р. провів екскурсії і на матеріалах львівського музею познайомив відвідувачів з важливим періодом життя вченого.


До участі в конференції долучилися здобувачі вищої освіти історичного факультету МДУ, учні загальноосвітніх навчальних закладів м. Маріуполя. Інтернет-конференція та екскурсії на виставку Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові зацікавила студентську молодь університету незвичайною багатогранною постаттю видатного вченого, дозволила з’ясувати його місце в історії української науки та державотворення, обговорити методичні аспекти використання його наукової та політичної біографії у навчальному процесі та у наукових студіях здобувачів вищої освіти спеціальностей «Середня освіта. Історія», «Історія та археологія», «Соціологія», «Політологія», «Культурологія».

Переглядів: 311 | Додав: Деканат