14:48
За ініціативи студентів МДУ у Маріуполі провели фестиваль «Ніч музеїв»

15 травня у Маріуполі відбувся грандіозний мистецький фестиваль «Ніч музеїв». Студенти Маріупольського державного університету не тільки стали активними учасниками загальноміського заходу, а і його співорганізаторами.

«Ніч музеїв» – це всесвітня ініціатива, у рамках якої усі охочі можуть безкоштовно відвідати осередки мистецтва та історії. Її реалізація у Місті Марії стала можлива завдяки ініціативи Мультифункціонального культурного центру «Порт культур».


До складу команди центру від Маріупольського університету входять студентки спеціальності «Культурологія» Наталія Афанасьєва, Марина Юрченко, Златослава Маліновська, студент спеціальності «Середня освіта. Історія» Ісідор Бадасен, студент спеціальності «Історія та археологія» Данило Карнаух і студентка спеціальності «Філологія. Переклад (англійська)» Анна Капустнікова.


Студентів МДУ підключили до процесу розробки мультифункціонального культурного центру «Порт Культур» восени 2019 року. Основними нашими завданнями стали збір інформації та розробка експозицій для майбутнього центру, що будуть присвячені історії та унікальності Маріуполя. «Ніч музеїв» – це перший захід, організацією якого займалася команда «Порт культур»,

– Марина Юрченко.


Робота над фестивалем почалася ще рік тому. Період підготовки молодь присвятила підбору експонатів, розробці освітньої та публічної програм. Студенти складали тексти-описи до експозицій, займалися створенням поліграфічної продукції – культурного паспорту та карти фестивалю, координували роботу групи з побудови комунікації, працювали над написанням і редактурою матеріалів для соціальних мереж і загальноміських ресурсів. Крім того, команда студентів МДУ була присутня при відкритті боксів з експонатами та допомагала у їх розміщенні. Під час самого фестивалю хлопці і дівчата виконували роль консультантів та оперативно вирішували організаційні питання.


Це неймовірні емоції та почуття, коли у тебе на очах завантажують скіфське золото до вітрини, або коли ти продумуєш концепцію і вибираєш, в якому порядку будуть розташовуватися роботи Марії Примаченко. Для нас це був дуже хвилюючий і важливий досвід, певна перевірка на міцність, яку ми успішно пройшли!

– Наталія Афанасьєва.


Також студенти МДУ традиційно виступили волонтерами. Вони інформували містян про локації та нові експонати музеїв, нагадували присутнім про карантині обмеження, допомагали при проведені лекцій і майстер-класів. Для молоді участь у фестивалі стала додатковим джерелом досвіду та знань з організації масових культурних заходів.


«Ніч музеїв» – дуже крута можливість надихнутися культурним життям Маріуполя. Незважаючи на спеку, фестиваль залишив тільки позитивні емоції. Для мене волонтерство являє собою не тільки допомогу, а й унікальний шанс познайомитися з новими людьми. Більше за все запам'ятала участь у майстер-класі з живопису та роботу з дітьми,

– студентка ІІІ курсу спеціальності «Історія та археологія» Аліна Танасова.

Переглядів: 260 | Додав: Деканат