13:29
В Диспут – клубі «Виклики ХХІ століття» обговорили теорії змови

26 березня відбулося чергове засідання наукового товариства студентів та аспірантів істориків, міжнародників та політологів Диспут – клуб «Виклики ХХІ століття». Темою обговорення були т. зв. «теорії змови» та їх вплив на сучасне суспільство. Спеціальним гостем на цій зустрічі став професор Університету Осло (Норвегія) Майкл Джентіле, який і виступив з основною доповіддю. Також у дискусії прийняли участь представники кафедри історичних дисциплін.

Теорія змови або конспірологічна теорія - це специфічний спосіб сприйняття реальності, заснований на ідеї про те, що світом правлять таємні сили. Нібито ці сили об’єднані в таємну організацію ,яка діє згідно таємного плану, що переслідує своєю метою знищення світу або певної держави, світову фінансову кризу чи то пандемію. Незважаючи на очевидну абсурдність деяких теорій змов, завдяки соціальним мережам і дезінформації вони дуже швидко розповсюджуються і мають велику кількість прихильників.


Професор Джентіле презентував власне дослідження присвячене тому ,які теорії змови популярні у Маріуполі і засноване на опитуванні, що було проведене у липні-серпні 2020 р. Виявилося, що досить значна кількість маріупольців вірить у те, що світом управляє міліардер Сорос, що Уляна Супрун – американський агент ,але все ж таке небагато тих, хто вірить, що американські медичні лабораторії проводять експерименти в Україні.


Цікавим було спостереження дослідника, що кількість прихильників теорії змови зросла після початку білоруських протестів, які також, вочевидь, сприймалися цією категорією респондентів як змова західних держав.

Переглядів: 447 | Додав: Деканат