11:50
У МДУ відзначили 80-ті роковини трагедії у Бабиному Яру

29 вересня 2021 року в Україні та світі відзначають 80-ті роковини страшної трагедії, яка відбулася у Бабиному Яру. Ця подія є однією з найстрашніших в історії України. А тому завданням людства є використання всіх наявних заходів, щоб запобігти повторенню такого акту насильства проти людей, насамперед збереження пам’яті про Голокост.

Під час німецької окупації Києва у 1941 - 1943 Бабин Яр став одним з найвідоміших місць масових убивств. Саме у Бабиному Яру було розстріляно понад 100 тис. мирних громадян, військовополонених, людей з інвалідністю, психічно хворих осіб, ромів. Упродовж першого дня масової розправи було вбито 22 тис. чоловік, а впродовж другого – близько 12 тис. Згідно з наявними даними німецькі загони розстріляли 33 771 єврея. Ввечері 30 вересня солдати 113-го саперного батальйону підірвали краї Яру, щоб приховати тіла, а потім, як показує низка німецьких фотографій, близько сотні радянських військовополонених вирівнювали поверхню місця поховання.


Подібна трагедія відбулась також у м. Маріуполі, коли внаслідок нацистської окупації міста 8 жовтня 1941 року, розпочалися утиски єврейського населення. А вже 20 жовтня 1941 р. тисячі людей, які зібралися, були зігнані до збірного пункту, розділені по 1000 осіб і під конвоєм 4–6 охоронців спрямовані до протитанкових ровів Агробази. Де було безжально вбито близько 9 тис. єврейського населення.


Трагічний період нацистської окупації був жорстким випробуванням для мешканців Маріуполя. Нацистські репресії проти єврейського населення виявили і гуманність людей, й участь деяких з них в антиєврейській політиці окупантів. За умов, коли окупанти здійснювали масові розстріли євреїв у Маріуполі не зважаючи на смертельну небезпеку були люди, які рятували приречених на смерть євреїв. Таких героїв називають «Праведниками народів світу» – почесне звання, що надається від імені Держави Ізраїль відповідно до закону про увічнення пам’яті мучеників і героїв (1953 р.) представникам різних національностей та віросповідань.


28 вересня 2021 р. на історичному факультеті відбулася акція вшанування пам’яті жертв Голокосту в Україні, організована кафедрою історії та археології, деканатом факультету. Зі вступним словом до учасників меморіального заходу звернувся завідувач кафедри і сторії та археології професор Володимир Романцов. Розгорнуту картину трагедії Бабиного Яру в Києві та розстрілу маріупольських євреїв на Агробазі подав у своєму виступі аспірант кафедри історії та археології, співробітник Маріупольського краєзнавчого музею Антон Гузь. В обговоренні питання щодо трагедії Голокосту в Україні взяв участь доцент кафедри Вадим Коробка. Учасники заходу вшанували пам’ять жертв Голокосту хвилиною мовчання.

Переглядів: 346 | Додав: Деканат