11:03
У МДУ пройшов круглий стіл до Дня захисника та захисниць України та Дня Українського козацтва

14 жовтня 2022 року відбувся круглий стіл присвячений «Дню захисника та захисниць України». У заході взяли участь здобувачі вищої освіти освітньо-професійних програм «Історія та археологія» та «Середня освіта. Історія» першого Бакалаврського рівня вищої освіти.

На початку заходу присутніх привітав завідувач кафедри історії та археології, професор Володимир Романцов. Він зазначив, що День захисника та захисниць України покликаний вшанувати хоробрість і відвагу захисників незалежності і територіальної цілісності країни, сприяти зміцненню патріотичного духу суспільства. Також, її учасники вшанували хвилиною мовчання Героїв, які віддали своє життя за свободу нашої країни, усього вільного демократичного світу.


Це Свято вдячності, гордості і надії на героїчну перемогу українських воїнів у боротьбі з терористичним режимом російської федерації. Широкомасштабна війна після 24 лютого назавжди змінила кожного з нас та наше ставлення до життя, до Батьківщини. Понад мільйон людей зараз захищає Україну, а всі інші українці допомагають нашим захисникам своєю старанною роботою в різних галузях суспільної діяльності. Саме нашою згуртованістю ми вистоїмо та обов’язково переможемо! Завдяки ЗСУ ми з вами вільні від терору путінського режиму, тож наш обов’язок підтримувати та шанувати наших захисників і захисниць щодня. День захисників і захисниць України — державне свято України, що відзначається 14 жовтня (водночас зі святами Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва). Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою «День захисника України». З 2015 року є державним святом і неробочим днем. 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на «День захисників і захисниць України».


У рамках зустрічі зверталася увага присутніх на звитягу українського козацтва на теренах Приазов’я часів Кальміуської паланки (1746-1774 рр.) – передньої варти Запорозької Січі на правому березі р. Кальміус, підкресливши зв'язок поколінь захисників України, невмирущість героїчних традицій нашого народу. Також студенти пригадали воїнів Української повстанської армії, яких офіційно визнали борцями за незалежність України у ХХ столітті лише в 2015 році.

Переглядів: 172 | Додав: Деканат