15:52
Професори В. Романцов та Н. Романцова провели історичні читання на тему «Маріупольський державний університет: шлях поступу»

2 вересня 2022 р. професори В. Романцов та Н. Романцова зі студентами-істориками провели історичні читання на тему «Маріупольський державний університет: шлях поступу» Створення Маріупольського державного університету стало інтелектуальним переломом у розвитку Приазов’я. Маріупольський державний університет – ровесник незалежної Української держави і бере свій початок з вересня 1991 року. Він був створений на базі Маріупольського гуманітарного коледжу при Донецькому державному університеті.

Виконувачем обов’язків декана-директора коледжу з 1 липня 1991 р. було призначено к.і.н., доцента кафедри історії СРСР М.А. Захарченка. Приймальній комісії ДонДУ було доручено здійснити набір студентів коледжу на такі спеціальності: «Історія з новогрецькою мовою» – 25 осіб; «Українська мова та література з новогрецькою мовою» – 25 осіб, «Російська мова та література з новогрецькою мовою» – 25 осіб, «Англійська мова та література з новогрецькою мовою» – 15 осіб, «Німецька мова та література з новогрецькою мовою» – 10 осіб.


У складі Маріупольського гуманітарного коледжу було організовано дві кафедри: «Історичних і педагогічних дисциплін» та «Філологічних дисциплін». З ДонДУ були переведені к.і.н., доцент кафедри історії СРСР М.А. Захарченко на посаду завідувача кафедри історичних та педагогічних дисциплін коледжу, к.філ.н, доцент кафедри російської філології М.І. Зайцев на посаду завідувача кафедри філологічних дисциплін коледжу, к.і.н., доцент кафедри нової та новітньої історії В.М. Романцов на посаду доцента кафедри історичних та педагогічних дисциплін коледжу. Це були перші науково-педагогічні працівники Маріупольського гуманітарного коледжу з науковими ступенями та вченими званнями. Начальником навчального відділу коледжу був призначений О.І. Карида, який одночасно працював на посаді ст. викл. кафедри філологічних дисциплін коледжу.


Маріупольський державний університет за 30 років швидко пройшов шлях від гуманітарного коледжу до класичного університету. У серпні 1993 року гуманітарний коледж постановою Кабінету Міністрів України реорганізовано в Маріупольський гуманітарний інститут Донецького державного університету. У червні 2004 р. розпорядженням Кабінету Міністрів України Маріупольський гуманітарний інститут ДонНУ отримує статус університету –Маріупольський державний гуманітарний університет (МДГУ). У 2010 р. Маріупольський державний гуманітарний університет отримав статус класичного та перейменований у Маріупольський державний університет (МДУ). У МДУ навчаються понад 4200 студентів, слухачів та аспірантів.


24 лютого 2022 р. російські війська почали війну проти України. Відповідно до Наказу Міністра освіти і науки України С. Шкарлета від 14 квітня 2022 р. «до завершення дїї воєнного стану Маріупольський державний університет разом з Відокремленим структурним підрозділом Вугледарський фаховий коледж Маріупольського державного університету … тимчасово переміщеного проводить свою діяльність на базі Київського Національного університету будівництва і архітектури».


Сьогодні Маріупольський державний університет це — класичний заклад вищої освіти України IV рівня акредитації. У структурі МДУ 5 факультетів, Навчально-науковий інститут управління, Вугледарський фаховий коледж, Центр довузівської підготовки та роботи з іноземними студентами, міжнародні наукові та освітньо-культурні центри.


Також зі здобувачами першого освітньо-професійного рівня були обговорені ОП «Історія та археологія» та «Середня освіта. Історія». Основними питаннями для обговорення були питання практичної підготовки протягом проходження навчальних та виробничих практик в наш час. Процедури вибору елективних дисциплін циклу загальної та професійної підготовки та формування Soft skills та впровадження в навчальний процес неформальної освіти.

Переглядів: 278 | Додав: Деканат