08:11
Польовий сезон 2021: перші унікальні знахідки археологів МДУ

Два тижні плідної роботи під палящим сонцем і проливними дощами не пройшли безрезультатно для археологів Маріупольського державного університету. Під керівництвом доцента кафедри історичних дисциплін В’ячеслава Забавіна учасники експедиції вже розкопали один із курганів епохи бронзи – раннього середньовіччя поблизу села Комишувате.

Об’єкт дослідження виявився не звичайним курганом, а так би мовити, елітарним, тому має всього два захоронення. Одне із яких, за попередніми даними, належить жрецю. Самі ж захоронення також особливі – мають форму кам’яних гробниць і датуються приблизно 1500-1300 роками до нашої ери.


Поки що тривають польові дослідження, але попередньо вже можна сказати, що у цьому курганному комплексі похований чоловік. За супровідним інвентарем, швидше за все тут похований не простий член скотарського суспільства, а служитель культу або жрець, можна сказати, шаман. Про це говорить дерев’яна чаша із кованою бронзовою накладкою, яка знаходиться у голови похованої людини,

– В’ячеслав Забавін.


З керамічного посуду зазвичай вживалися звичайні напої, а дерев'яний посуд призначався саме для вживання священних напоїв – сома-хаома.


Ще мій учитель, археолог Володимир Кульбака довів, що сома-хаома був сумішшю коров'ячого молока і соку маку, тобто галюциногенним напоєм, за допомогою якого шаман досягав камлання – входив у екстаз для спілкування із духами,

– В’ячеслав Забавін.


Знайдена накладка на чаші також досить рідкісна для Приазов’я. Із 1 500 поховань у регіоні, подібні накладки були знайдені тільки у сімох. Знайдена археологами МДУ накладка має відмінний від інших розмір – 3 сантиметри завширшки та 15 сантиметрів у довжину. Вже ця унікальність підкреслює елітарність досліджуваного курганного комплексу.


Дослідженням курганного могильника поблизу села Комишувате займається вже третє покоління археологів МДУ. Для студентів історичних спеціальностей це чудова можливість на практиці дізнатися, що таке археологія.


Ми не розподіляємо обов'язки між членами команди, бо завжди разом виконуємо весь обсяг роботи. Наприклад, якщо знаходимо захоронення, то всі разом його очищуємо, окреслюємо межі, а далі обкапуємо. Найбільше мені подобається компанія – нас згуртували труднощі і процес їх вирішення. Дух єдності тут повсюди.

Також яскраві емоції викликає сам момент розуміння, що ти знайшов щось нове: коли ти копаєш і відчуваєш, що там, під лопатою, щось лягнуло, хруснуло, дивишся, а це фрагмент кераміки, копаєш далі – і знаходиш цілий горщик,

– студент І курсу спеціальності «Історія та археологія» Микита Чугуєв.


До цього розкопки проводилися у 1989 році археологом і засновником археологічної експедиції вишу Володимиром Кульбакою. Минулого року археологи на чолі з В’ячеславом Забавіним зіставили карти і з'ясували, що з п'яти курганів, які значилися у цьому курганному комплексі, були дослідженні всього три. Тож дослідження давнього минулого Приазов'я продовжується.


Археологічна експедиція МДУ – унікальна, вона єдина у Донецькій області має право проводити розкопки. Для нас це гордість! Наші студенти мають можливість проходити польові практики, набувати навички, напрацьовувати експертизу і все це робиться для того, щоб розвивати Маріуполь, робити його туристично привабливим,

– ректор МДУ, професор Микола Трофименко.

Переглядів: 346 | Додав: Деканат