18:18
Освітяни чотирьох європейських країн обговорили особливості сучасної підготовки студентів

7 квітня у Маріупольському державному університеті відбувся круглий стіл на тему «Особливості сучасної підготовки здобувачів вищої освіти: українські практики та зарубіжний досвід». Модераторкою заходу виступила перший проректор вишу, професор Олена Булатова.

До круглого столу долучилися освітяни та експерти з Молдови, Польщі, Чехії та України. Від МДУ в обговоренні актуальних питань сучасної підготовки фахівців взяли участь викладачі, студенти і аспіранти економіко-правового та історичного факультетів.


Про особливості формування якісних освітніх програм та основні складові їх акредитації у Молдові доповіли завідувач департаменту «Менеджмент і Підприємництво» Молдавської академії економічних знань, професор Анжела Солкан, віце-декани факультету бізнесу і ділового адміністрування Молдавської академії економічних знань, експерт Національного агентства із забезпечення якості в освіті та дослідженнях (ANACEC), доцент Ірина Дорога та доцент Іон Негру.


На сучасні проблеми розвитку докторських програм в умовах реформування вищої освіти в Польщі звернув увагу професор Познанського державного університету ім. Адама Міцкевича Лукаш Донай.


Питання важливості взаємодії зі стейкхолдерами висвітлили директор аналітичного центру економіко-правових досліджень і прогнозування Федерації роботодавців Володимир Панченко, голова гміни Громадка Болеславецького повіту Ніжнесілецкого воєводства Дарій Павлищі і начальник відділу інвестицій та управління проєктами Маріупольської міської ради Микола Трифонов. Учасники дискусії позитивно оцінили пропозиції доповідачів щодо посилення практичної складової у підготовці фахівців і постійного моніторингу освітніх програм.


Про академічну доброчесність розповів професор департаменту іноземних мов факультету мистецтва і філософії Університету Пардубіце Ян Чапек. Науковець відзначив, що у забезпеченні академічної доброчесності та боротьбі із плагіатом є багато спільного між українськими та чеськими університетами.


Корисним і взаємовигідним став обмін думками учасників круглого столу щодо існуючих практик формування освітніх та освітньо-наукових програм в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка (професори Наталія Рєзнікова та Олексій Чугаєв), Донецькому національному університеті імені Василя Стуса (експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, професор Тетяна Орєхова), Київському національному торговельно-економічному університеті (експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, професор Анна Дугінець).


Завідувач сектором міжнародних фінансових досліджень Інституту економіки та прогнозування НАН України, професор Олена Борзенко розкрила питання поєднання навчання, викладання, досліджень і врахування сучасних тенденцій розвитку міжнародних економічних відносин. Приємно відзначити, що тема була представлена на прикладі освітньо-наукової програми з міжнародних економічних відносин Маріупольського університету.

Переглядів: 292 | Додав: Деканат