12:57
Наука та відпочинок: археологи МДУ завершили польовий сезон 2020

З 27 липня по 13 серпня археологи Маріупольського державного університету проводили розкопки одного з чотирьох курганів бронзової доби – раннього залізного віку (ІІІ тис. до н.е. – ІХ ст. н.е.) біля смт Ялта.

Цього року експедиція об’єднала дослідників із метою виявлення та дослідження пам’яток археології Надазов’я, закріплення і поглиблення студентами теоретичних знань, вдосконалення навичок та умінь у польових умовах.


У розкопках взяли участь викладачі та студенти історичного факультету, члени студентського наукового історико-археологічного товариства МДУ, громадської організації «Культурно-освітня платформа «Сенс». Робота експедиції традиційно викликає жвавий інтерес громадськості, що також дозволило залучити волонтерів із Донецької та Київської областей.


Учасники експедиції дослідили зруйновний під впливом часу і зовнішніх факторів курган висотою близько пів метра та діаметром близько 30 метрів. Первинний насип був споруджений за доби ранньої бронзи носіями ямної культури (3500-2700 рр. до н.е.). У добу пізньої бронзи населення зрубної культури продовжувало використовувати некрополь, здійснивши щонайменше сім поховань (1700-1200 рр. до н.е.).


За підсумками археологічної еспедиції досліджено дев'ять поховань доби бронзи. Серед знахідок – керамічний посуд і вироби з кістки, які розкривають духовну та матеріальну культуру давніх племен Північного Приазов'я. Як відзначає керівник експедиції, старший викладач кафедри історичних дисциплін В'ячеслав Забавін, знахідки дозволяють говорити про перспективність подальших досліджень курганної групи бронзової доби – раннього залізного віку у майбутньому.


Археологічна експедиція МДУ – це не тільки розкопки та польова камеральна лабораторія, а ще й новий і цікавий досвід та яскравий незабутній відпочинок. Нові знайомства, веселі спортивні змагання у таборі після роботи, мінілекції, майстер-класи, інтелектуальні ігри, квести, спілкування ввечері біля вогнища – все це важлива частина експедиційного життя, 

- В’ячеслав Забавін.


Згідно з дозвільними документами Інституту археології НАНУ та Міністерства культури України всі знахідни будуть передані на постійне зберігання до Маріупольського краєзнавчого музею.

Переглядів: 308 | Додав: Деканат