18:27
На історичному факультеті відбувся круглий стіл, присвячений 105-річчю від дня народження вченого Ігоря Кириловича Свєшнікова

19 жовтня 2020 р. минуло сто п’ять років від дня народження видатного українського вченого – археолога, історика, культуролога, музеєзнавця і краєзнавця, доктора історичних наук Ігоря Кириловича Свєшнікова (1915-1995). Близько 200 опублікованих наукових праць І. К. Свєшнікова складають його наукові студії з проблем первісної та давньоруської археології, середньовічної історії України, культурології, музеєзнавства і краєзнавства.

Багаторічні фундаментальні розкопки пам’яток різних хронологічних періодів вітчизняної археології проводились Ігорем Кириловичем паралельно з дослідженням поля Берестецької битви 1651 року, що увійшла в історію України як визначна подія Національно-визвольної війни 1648-1658 років.


Роботи археологічних експедицій Рівненського обласного краєзнавчого музею, а потім Державного (з 2008 – Національного) історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» під керівництвом І. К. Свєшнікова з 1970 до 1991 років були першою в Україні блискучою практикою дослідити археологічними методами територію масштабної середньовічної битви.


Поруч із здобутками Ігоря Кириловича Свєшнікова як вченого-археолога заслуговує на увагу його діяльність у галузі культурології, музеєзнавства та активна участь у краєзнавчому русі в Україні. Культурологічні студії присутні на усіх етапах його наукової творчості і громадської діяльності.


З нагоди ювілею видатного вченого 19 жовтня 2020 р. на історичному факультеті Маріупольського державного університету з ініціативи кафедри культурології та інформаційної діяльності відбулося засідання круглого столу, в якому взяли участь викладачі кафедри і студенти спеціальностей «Культурологія» та «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» – учасники наукових товариств «Парадигма» (керівник – Дабло Любов Григорівна, кандидат культурології, доцент кафедри культурології та інформаційної діяльності) і «Контент (керівник – Кудлай В’ячеслав Олегович, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри культурології та інформаційної діяльності)». У режимі Online до круглого столу приєдналися викладачі і студенти МДУ, наукові працівники Маріупольського краєзнавчого музею, учні загальноосвітніх шкіл Маріуполя.


У режимі Online виголосили вітання учасникам круглого столу та розповіли про наукову діяльність І. К. Свєшнікова директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Булига Олександр Сергійович; археолог, доктор історичних, наук, доцент Рівненського державного гуманітарного університету Прищепа Богдан Анатолійович; завідувач відділом історії та археології Рівненського обласного краєзнавчого музею Войтюк Олексій Петрович.


Багато цікавого і повчального з тернистого життя і наукової спадщини вченого учасники круглого столу дізналися із доповідей, з якими виступили: - Сабадаш Юлія Сергіївна, доктор культурології, професор, завідувач кафедри культурології та інформаційної діяльності (доповідь «Творчий шлях Ігоря Кириловича Свєшнікова»); - Нікольченко Юзеф Мойсейович, доцент, доцент кафедри культурології та інформаційної діяльності, заслужений працівник культури України (доповідь «Ігор Кирилович Свєшніков як культуролог»); - Кудлай В’ячеслав Олегович, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри культурології та інформаційної діяльності (доповідь «Творча спадщина Ігоря Кириловича Свєшнікова: бібліографічний вимір»); - Орєхова Світлана Євгеніївна, кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри культурології та інформаційної діяльності (доповідь «Постать Ігоря Кириловича Свєшнікова в українській філателії»).


Для учасників круглого столу була підготовлена книжкова виставка з унікальним науковим доробком вченого та науковими і науково–популярними виданнями про його життя і творчу діяльність. Значний інтерес викликала виставка «Українська філателія про життя і наукову діяльність І. К. Свєшнікова» та представлена поштова картка до 105-річчя вченого.


За результатами круглого столу кафедрою культурології та інформаційної діяльності МДУ буде виданий збірник його матеріалів.

Переглядів: 337 | Додав: Деканат