15:24
На історичному факультеті МДУ пройшли заходи щодо вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 року

29 листопада 2021 р. на історичному факультеті МДУ відбулися історичні читання для вшанування жертв Голодомору 1932–1933 рр. в Україні, організоване кафедрою історії та археології. Це одне з тих трагічних явищ історії України, про яке потрібно завжди пам’ятати, усвідомити його причини, уроки для сучасності та майбутнього. На історичному читанні виступили завідувач кафедри історії та археології професор В. Романцов та здобувач ІІІ курсу спеціальності «Історія та археологія» А. Іванова, яка на реальних фактах, що вона дослідила, розповіла про трагічні події 1932–1933 рр. у с. Ялта.

Голодомор в Україні визнаний геноцидом на підставі Закону України від 28 листопада 2006 р. Апеляційний суд Києва 14 січня 2010 р. визнав факт геноциду, розкрив злочинний механізм вчинення геноциду на території України у 1932–1933 рр. та чітко назвав організаторів злочину: Сталін (справжнє прізвище Джугашвілі), Молотов (справжнє прізвище Скрябін), Каганович, Постишев, Косіор, Чубар та Хатаєвич. Вони організували цей злочин з метою придушення національно-визвольного руху в Україні. Голодомор був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямовано застосованого комуністичною владою терору голодом, тобто геноцидом.


Свідченням трагедії Голодомору 1932–1933 рр. було становище у с. Ялта, розташованому на березі Азовського моря. За спогадами мешканця цього села Георгія Бадасена, відомо, що там смертність набула таких розмірів, коли померлих від голоду не встигали ховати. Взимку місцева влада встановила на цвинтарі чотири дерев’яних амбари, куди складалися трупи. З настанням весни поруч з амбарами вирили ями, трупи скинули в них і засипали землею, а амбари спалили. Цей «захід» проводили двічі: вперше під час голоду 20-х, другий раз-під час голоду 30-х років.


Спогади мешканців Ялти про трагедію Голодомору дають картину смертності в окремих родинах, але відомості про демографічні втрати селища внаслідок Голодомору 1932–1933 рр. не з’ясовані, і це питання потребує подальшого дослідження.


Учасниками історичного читання були здобувачі вищої освіти ОС «Бакалавр» історичного факультету та викладачі. Актуальну тему було обговорено і зазначено її важливість для подолання історичних міфів радянського часу, які спотворювали історію України та формування історичної пам’яті студентської молоді. Особливу увагу на це звернули гаранти ОП «Середня освіта. Історія», к.і.н., доцент Н. Шипік та к.і.н., доцент Ю. Коробка, а також здобувачі вищої освіти цієї спеціальності.

Переглядів: 269 | Додав: Деканат