11:20
Молодь досліджує сталий розвиток: студенти МДУ взяли участь у міжнародному обміні в Австрії

Команда громадської організації «Культурно-освітня платформа «Сенс» у складі викладачів, випускників і студентів Маріупольського державного університету взяла участь у міжнародному обміні «Молодь досліджує сталий розвиток» («Youth Exploring Sustainability») у рамках програми Еразмус+.

З 7 по 15 серпня учасники з Німеччини, Чехії, Португалії, Вірменії, Грузії, Білорусі, Австрії та України перебували у австрійському місті Лакенхоф-ам-Отшер. Від МДУ до Центральної Європи вирушили доцент кафедри історичних дисциплін Світлана Арабаджи, магістр спеціальності «Історія та археологія» Олександра Воротілова, студентка спеціальності «Історія та археологія» Аліна Танасова та студент спеціальності «Переклад (італійська)» Сергій Рашевський.


Обмін зібрав молодь разом для обговорення сталого розвитку, відповідального споживання та возз’єднання з природою.


Учасники розглянули 17 глобальних цілей – ключових напрямків розвитку країн, ухвалених на Саміті ООН зі сталого розвитку, ознайомилися зі звітами своїх держав та обговорили результати. Деякі глобальні цілі мають екологічне спрямування: відповідальне споживання, боротьба зі зміною клімату, збереження морських екосистем і екосистем суші.


Під час ознайомчої прогулянки містечком Лакенхоф-ам-Отшер молодь шукала прояви свідомого відношення до навколишнього середовища. Вони побачили, що біля кожного будинку стоять контейнери для сортування сміття, а на дахах – сонячні батареї.


Учасники долучилися до освітньої сесії, присвяченої архітектурі та будівництву з альтернативних матеріалів, що не спричиняють загрозу природі та людям. Під час воркшопу молодь ділилася ідеями, за допомогою яких можна покращити екологічну ситуацію у своїх містах. Присутні зійшлися на думці, що в першу чергу потрібно починати з себе – перейти на тканинні шопери та авоськи, сортувати сміття, розповідати молодому і старшому поколінню про альтернативу поліетиленовим пакетам і пластику.


Молодь пройшла тест, який допоміг дізнатися, скільки ресурсів використовує кожний із присутніх і скільки довелося би мати планет Земля, щоб задовольнити потреби усього людства. Багатьох учасників завдання змусило замислитися та переглянути власні моделі споживання.


Крім екологічних питань учасники розглянули тему дискримінації, подолання якої стоїть одним із ключових напрямків сталого розвитку. Молодь обговорювала приклади гендерної нерівності та насильства у країнах-учасницях, а доцент МДУ Світлана Арабаджи провела освітню сесію про гендерні стереотипи.


Ми дізналися, що у Вірменії та Грузії люди бояться говорити про домашнє насильство і приховують його. Зараз більшість країн йде до того, щоб почати говорити не тільки про сексуальне насильство, а й економічне. У свою чергу, ми розповідали, що в Україні здійснюються спроби до рівності, але все одно є багато утисків з гендеру, наприклад, у нашому суспільстві побутує думка, що у декретну відпустку повинна йти тільки жінка,

– Аліна Танасова.


Окрім лекцій і дискусій на учасників обміну чекало справжнє возз’єднання з природою. Для того, щоб день проходив продуктивно та активно, ранок вони починали з медитації – слухали звуки природи, насолоджувалася красою гірської місцевості. За програмою обміну молодь вирушила на озеро та піднялася на гору заввишки 1300 метрів, а також пограла на унікальних музичних інструментах природнього походження.


З-поміж іншого учасники поділилися один з одним досвідом громадської діяльності та запланували активності, які збираються реалізувати по приїзду додому. Команда ГО «Культурно-освітня платформа «Сенс» має намір провести воркшопи із раціонального використання ресурсів, плогінг – збір сміття під час пробіжки, або змагання, після яких переможці отримають екопризи.


По завершенні програми учасники отримали сертифікати Youthpass, які містять інформацію про участь у проєкті від Еразмус+, отриманих результатах і компетенціях.


Останній день в Австрії українська команда провела у Відні. Незважаючи на примхливі погодні умови, молоді вдалося відвідати одну із головних пам’яток міста – палацовий комплекс Бельведер. Викладачі та студенти МДУ змогли на власні очі побачити творіння видатних австрійських живописців, серед яких Еґон Шіле та Густав Клімт.


Блукаючи тихими та атмосферними вуличками ти на декілька секунд забуваєшся і не знаєш куди йти, а карта водить тебе колом. Відчуваєш себе героєм фільму або книги, який гуляє ввечері та вдихає аромат випічки, слухає живу музику, що лунає з кафе поблизу, та водночас шукає метро, щоб доїхати до свого хостелу і нарешті сісти після довгої дивовижної подорожі,

– Світлана Арабаджи.

Переглядів: 279 | Додав: Деканат