13:23
Mariupol Space for Trust: учасники проєкту обговорили проблеми захисту культурних пам'яток

7 листопада на історичному факультеті Маріупольського державного університету відбулася безпекова студія на тему «Побудова співпраці з поліцією через спільний захист культурних пам'яток», яке провів старший викладач кафедри історичних дисциплін В'ячеслав Забавін. Захід проходив у рамках проєкту «Mariupol Space for Trust. Побудова довіри до поліції для захисту безпеки і прав людини».

В обговоренні взяли участь студенти спеціальностей «Історія та археологія. Історія», «Середня освіта. Історія», учні загальноосвітніх шкіл №№ 24 і 25. Захід проходив за участі співробітників патрульної поліції Донецької області: інспектора із зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Донецькій області, старшого лейтенанта поліції Євгенії Іванченко, старшого лейтенанта поліції Вадима Харакоза і сержанта поліції Анастасії Крумплевської.


На початку засідання В'ячеслав Забавін розповів про поняття археології, археологічні пам'ятки (на прикладі курганів), цінність для громадян України та шляхи їх збереження, зосередивши увагу на руйнівній діяльності чорних копачів. Він відзначив, що завданням археолога є врятувати їх, аби відновити минуле.


Активну участь у пам'яткоохоронній діяльності у рамках археологічної практики беруть студенти МДУ. Студенти-історики III курсу Ісидор Бадасен, Павло Целенко та магістрант Марк Бородай розповіли про участь у археологічних розкопках, зокрема на території закарпатського замку Сент-Міклош, у смт Ялта, поблизу селища Бойна у Словаччині та на території селища Кременівка.


Сержант поліції Анастасія Крумплевська зазначила, що для того, аби присікти незаконну діяльність, необхідно звернутися на лінію 102. Також вона розповіла про види покарань залежно від тяжкості нанесення шкоди пам'яткам.


Проєкт «Mariupol Space for Trust. Побудова довіри до поліції для захисту безпеки і прав людини» реалізує громадська організація «Культурно-освітня платформа «Сенс» у партнерстві зі студентським науковим історико-археологічним товариством МДУ у рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу й урядів Данії, Швеції та Швейцарії.


Партнерами проєкту виступають Управління патрульної поліції в Донецькій області, відділ ювенальної превенції поліції Управління превентивної діяльності ГУНП в Донецькій області, загальноосвітні школи №№ 24, 25, 30, 33 і 51.

Переглядів: 343 | Додав: Деканат