21:46
Фонди Маріупольського краєзнавчого музею поповнять знахідки археологічної експедиції МДУ

З 29 червня по 18 липня археологічна експедиція Маріупольського державного університету проводила розкопки курганів бронзової доби (ІІІ-ІІ тис. до н. е.) у смт Ялта. Головними завданнями експедиції були проведення наукового дослідження, формування практичних навичок у першокурсників історичних спеціальностей та здійснення пам'яткоохоронної діяльності.

У розкопках взяли участь більше 30 осіб: викладачі, студенти і випускники історичного факультету, члени студентського наукового історико-археологічного товариства МДУ, громадської організації «Культурно-освітня платформа «Сенс», волонтери з Донецької, Київської та Запорізької областей.


За час роботи експедиції учасники дослідили ділянку діаметром 40 м і глибиною один метр. Техніка використовувалася обмежено – для пробивання траншей при знятті насипу кургану.


Досліджено вісім поховань доби бронзи (ямна, бабинська і зрубна культури) й одне раннього залізного віку (чорногорівська культура). Серед цінних знахідок – скелет чорногорівця (імовірно кімерійця), похованого у позі вершника. Примітним було і дитяче поховання, у якому знайшли чотири горщика – це може вказувати на те, що дитина була знатного роду. Також був знайдений скелет коня, вбитого пулею у XIX столітті.

 

Як зазначив керівник експедиції, старший викладач кафедри історичних дисциплін В'ячеслав Забавін, знайдене поховання раннього залізного віку унікальне, оскільки в українських курганах вони зустрічаються досить рідко. У кургані знайдені вироби з кістки, бронзи, а також керамічний посуд.

 

В околицях приазовської Ялти експедиція МДУ ось вже другий польовий сезон проводить археологічні дослідження курганних некрополів. Досягнуті значні наукові результати: отримана нова додаткова інформація про племена «будівельники степових пірамід», що населяли наш край в епоху бронзи-раннього залізного віку. Здобуті нові цікаві та унікальні знахідки, що відображають їх матеріальну культуру і похоронний обряд, тому вже зараз є перспективною ідея продовжити археологічні розкопки курганів наступного року саме у цьому мікро-регіоні,


– В’ячеслав Забавін.


Згідно з дозвільними документами Інституту археології НАНУ та Міністерства культури України всі знахідки будуть передані на постійне зберігання до Маріупольського краєзнавчого музею.


Читайте також: Археологи МДУ відкрили новий польовий сезон

Переглядів: 424 | Додав: Admin