17:18
Еразмус+: доцент МДУ Світлана Арабаджи вчилася розвивати бізнес-навички у молоді шляхом неформальної освіти

Доцент кафедри історичних дисциплін Маріупольського державного університету Світлана Арабаджи взяла участь у тренінгу «Зменшення перешкод для працевлаштування молоді через розвиток підприємницьких навичок» («Reducing the Barriers to Employability Through Entrepreneurial Skills Development»), який проходив з 21 по 29 квітня у місті Кайсер (Туреччина).

Міжнародний проект ініційований організацією «NECI Turkey» і реалізований за підтримки програми Європейської комісії Еразмус+. Захід об'єднав молодіжних активістів з Португалії, Греції, Сербії, Італії, Вірменії, Білорусі та України.


Метою проекту був розвиток підприємницьких навичок в учасників тренінгу, які працюють з молоддю, просування неформальної освіти як підприємницького інструменту для підвищення активності громадян та їх соціального включення через приклади певної діяльності.


Під час тренінгу фахівці, які працюють із молоддю, вдосконалювали навички використання інтерактивних методів навчання для розвитку компетенцій у молоді та її потенціалу. Також програма передбачала виконання завдань, спрямованих на розвиток креативного мислення, бізнес-навичок, навичок публічних виступів, навичок розробки проектів та їх презентації.

Особливо мені запам’яталася тренінгова сесія на якій необхідно було придумати новий продукт і презентувати його таким чином, щоб учасники були готові його купити або вкласти гроші в його розробку. Такі вправи добре стимулюють творче мислення та здібність креативно подавати продукт та інформацію про нього, а також розвивають комунікаційні навички.


У рамках програми учасники відвідали мерію міста Кайсері, дізнатися, яким чином здійснюється підтримка молодих підприємців і як налагоджена робота в адміністрації, зустрілися з керівником торгової палати Кайсері, який разом зі своїми заступниками розповів про роль підприємців у розвитку міста.


З метою ближчого знайомства з культурою країн-учасниць проекту були організовані два інтеркультурні вечори, під час яких українські учасники презентували свою культуру і дізналися про історію і звичаї Турції, Португалії, Греції, Сербії, Італії, Вірменії та Білорусі.

Цінним було познайомитися з учасниками, серед яких були викладачі університетів з інших країн, налагодити партнерські стосунки для реалізації молодіжних обмінів та міжнародних тренінгів за підтримки Програми Європейської комісії Еразмус+ у майбутньому. 


За підсумками проекту учасники отримали Youthpass-сертифікати і навчилися створювати Europass CV – резюме у європейському форматі. 
 

На початку травня Світлана Арабаджи презентувала результати участі у програмі «Зменшення перешкод для працевлаштування молоді через розвиток підприємницьких навичок» у стінах Маріупольського держуніверситету. Вона розповіла студентам про можливості для розвитку, які відкриває участь у подібних проектах.


Читайте також: Студентки МДУ взяли участь у міжнародному проекті «NATO@70» у Португалії

Переглядів: 390 | Додав: Admin