17:56
Доцентка МДУ Світлана Арабаджи – стипендіатка дослідницької програми імені Марії Склодовської-Кюрі

Надавати вченим України необхідні умови для проведення досліджень – вагома підтримка Західного світу у розвитку наукового потенціалу нескореної країни. Доцентка кафедри історії та археології Маріупольського державного університету Світлана Арабаджи стала стипендіаткою програми Європейського Союзу MSCA4Ukraine.

Програма, яка носить ім’я відомої у всьому світі науковиці Марії Склодовської-Кюрі, надає гранти українським вченим для проведення дослідницької роботи у країні тимчасового перебування.


Вже понад півроку Світлана Арабаджи живе і працює у столиці Норвегії. В якості запрошеної вченої вона займається науковою діяльністю в Університеті Осло. Стипендія від MSCA4Ukraine дозволить освітянці МДУ продовжити роботу над обраною темою з дослідження грецьких меншин в Україні.


Головна мета мого дослідження – пролити світло на транснаціональні зв’язки півдня України через історію її грецької громади, адже цей етнос зробив дуже вагомий внесок у розвиток країни. У межах теми розгядатимуться міжнародні торговельні мережі портових міст, серед яких Маріуполь, а також аналізуватиметься вплив історичних подій на самоідентифікацію меншини та формування історичних наративів у політично напружені часи,

– доцентка МДУ Світлана Арабаджи.


Науковиця Маріупольського університету, яка сама має грецьке коріння, понад 10 років досліджує історію еллінів Приазов'я, їх стосунки з іншими етносами, розвиток освіти, побут, традиції та культуру. Наукова діяльність в Університеті Осло дозволить Світлані Арабаджи не тільки займатися улюбленою справою, а і познайомити європейську спільноту з українською самобутністю.

Переглядів: 154 | Додав: Деканат