13:22
Доцентка МДУ Світлана Арабаджи обговорила проблеми переміщених осіб з міжнародною спільнотою

Розвінчувати пропаганду, розповідаючи правду про війну в Україні, – особлива місія академічної спільноти Маріупольського державного університету. Доцентка кафедри історії та археології Світлана Арабаджи стала амбасадоркою своєї нескореної країни на міжнародному семінарі з проблем біженства.

Захід відбувся у межах програми Еразмус+ за ініціативи Мережі європейського громадянства та ідентичності. До його співорганізації долучилася громадська організація «Культурно-освітня платформа «Сенс», членами якої є викладачі, студенти і випускники-історики МДУ.


Семінар об’єднав учасників та учасниць з 10 країн: Вірменії, Греції, Грузії, Йорданії, Молдови, Німеччини, Туреччини, Франції, України, Кіпру. Впродовж тижня вони проводили майстерні, на яких розкривали питання з вимушеного переселення, нелегальної міграції та ситуації з біженцями у власних країнах.


З-поміж іншого, учасники ділилися досвідом роботи з переміщеними особами та особистими історіями, пов’язаними з темою семінару. Обговорення дозволили знайти шляхи вдосконалення роботи з біженцями та їхньої інтеграції до приймаючих країн.


Світлана Арабаджи висвітлила ситуацію в Україні за останні 10 років. Освітянка приділила особливу увагу викликам, перед якими стикаються українці внаслідок війни, та розповіла історію Маріуполя, зокрема Маріупольського університету.


Для мене було важливо, щоб історію нашого міста та країни почуло якомога більше фіхавців-іноземців, оскільки, на жаль, російська пропаганда ефективно працює в різних державах. Розповідаючи правду з перших вуст ми маємо змогу руйнувати її вплив. Я дуже вдячна організаторам за можливість відкрито обговорити з міжнародною спільнотою проблеми українських біженців і разом спробувати відшукати шляхи покращення інтеграції з увагою на збереження традицій та культури в іноетнічному оточенні,

– доцентка Світлана Арабаджи.

Переглядів: 105 | Додав: Деканат