13:25
Доцент МДУ Вадим Коробка прочитав лекцію для поліцейських Маріуполя

12 грудня у рамках співробітництва МДУ з Головним управлінням Національної поліції в Донецькій області доцент кафедри історичних дисциплін Вадим Коробка прочитав публічну лекцію на тему: «Перша православна парафія на теренах маріупольського Надазов’я».

В інформативно насиченому виступі науковець торкнувся, з-поміж іншого, характеристики перших парафіян Свято-Миколаївського храму, влаштованого при впадінні Кальміуса в Азовське море. Це були українські козаки – добре озброєні й підготовлені як до оборони, так і до нападу, – особисто вільні воїни, що зарекомендували себе в Європі «захисниками християнства», а в Україні – оборонцями православ’я.


Вадим Коробка, ґрунтуючись на документах Архіву Кошу Нової Запорозької Січі, зробив висновок, що до козацьких часів відноситься і перша писемна згадка про православну громаду в нашому краї, яка зустрічається в листуванні 1754 р. митрополита Київського і Галицького Тимофія (Щербацького), до єпархії якого в той час належав наш край.


Ці відомості можуть прислужитися для збагачення історичної пам’яті про наш край, підтвердити його історичну належність до України. Тема лекції, її інформативна насиченість пробудили інтерес та увагу присутніх співробітників ГУНП.

Переглядів: 451 | Додав: Деканат