14:06
Доцент МДУ Сергій Пахоменко отримав грант для проведення наукового дослідження в університеті Естонії

У червні доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Маріупольського державного університету Сергій Пахоменко працював над дослідницьким проєктом в Інституті політичних студій Яна Скютте Університету Тарту (Естонія). Це стало можливим завдяки отриманому науковцем індивідуальному гранту від Міністерства освіти і науки Естонії.

Вже другий рік вчений досліджує політику історичної пам'яті в країнах Балтії. Пророблені наукові пошуки в Університеті Тарту стали продовженням його минулорічної роботи у Латвійському Університеті.


Університет Тарту є одним із провідних закладів вищої освіти Європи. Тут я зміг плідно попрацювати над своєю темою. Університет надав необхідну англомовну літературу і джерела з теми мого дослідження, які відсутні в Україні. Я зустрічався та консультувався з провідними фахівцями, що знаються на політиці історичної пам'яті. Також проводив польові дослідження – опитування, знайомився з пам'ятними місцями важливими для національної ідентичності Естонії.


Вже цього серпня стаття Сергія Пахоменка за результатами дослідження вийде у виданні, що входить до науково-метричної бази Scopus. На цьому вчений не зупинеться та продовжуватиме писати статті для наукових видань і досліджувати політику історичної пам'яті в Латвійському університеті.


Викладач не залишився осторонь наукового життя Університету Тарту. Сергій Пахоменко записав подкаст для Центру Євразійських студій, у якому поділився своїми напрацюваннями з теми дослідження. Він розповів про балтійський і український досвід історичної політики та порушив питання українського законопроєкту про корінні народи.


Також у рамках проєкту «Піднесення свідомості громадянського суспільства в Білорусі», організованого Міністерством закордонних справ Естонії, дослідник виступив спікером воркшопу «Білорусь після протесту і європейська політика: тенденції у 2021».


Окрім дослідницької роботи та участі у заходах Сергій Пахоменко налагоджував корисні і взаємовигідні зв'язки з естонськими колегами, які можуть стати початком нових спільних проєктів. Викладач домовився про проведення на базі Маріупольського університету міжнародної осінньої політологічної школи, основними лекторами якої стануть вчені та викладачі Інституту політичних студій Яна Скютте Університету Тарту.

Переглядів: 242 | Додав: Деканат